Den falske ingenjören ock andra svenska spår i Argentina

Det er snart to år siden sist vi traff hverandre sist - i Buenos Aires. Per Erik Tell og jeg møttes igjen på den nordlige halvkule i Malmø nå i starten av november og jeg fikk overrukket hans siste bok om svensker og deres skjebne i Argentina, hvor han forteller om sin egen reise der han sporer opp de mest utrolige historier og samtidig beskriver hverdagslige episoder som skjer underveis. Vi ble kjent på en månedslunsj i den svenske klubben i calle Tacuari midt i Buenos Aires sentrum, og hvordan vi møttes står faktisk beskrevet med en setning i det aller første kapittelet i Per Erik Tells bok "Den falske ingenjören og andra svenska spår i Argentina".

 Dette første kapittelet heter "Kosmopoliterna i calle Tacuari" og handler om dagens svensker og deres venner av ulike nasjonaliteter som samles for å spise svensk/skandinavisk mat, drikke akvavitt, synge drikkeviser å svensk i hyggelig selskap midt i arbeidstiden en fredag i måneden. Selv er jeg ikke svensk, men det er det heller ikke alle de andre besøkende der som er. Jeg og Per Erik oppdaget at vi nesten holdt på med samme prosjektet, bare med forskjellige mennesker, og vi har siden hjulpet hverandre når han har kommet over nordmenn underveis, eller jeg har kommet over svensker i min jakt på nordmenn i Argentina.

 

Nå to år senere er Per Erik ferdig med sin bok og den har nylig kommet ut på Massolit forlag. Jeg får en bok i presang med inskripsjon og greier når vi møtes i Malmø, og så får jeg med meg en til for å overbringe til en felles venn av oss i Argentina neste gang jeg reiser. På turen hjem har jeg allerede lest halve boken, den er veldig lettlest og skrevet i en naturlig tone som gjør at sidene bare flyr avgårde. Jeg har alltid synes at det er vanskeligere å lese svensk enn å forstå dem når de snakker, men Per Erik Tells språk er lettlest og engasjerende også for en nordmann. Og så er jeg stolt over å ha blitt nevnt med navn hele tre ganger i boken, selv om jeg ikke er i nærheten av å være svensk. ;)

 

Jeg kan gjerne anbefale boken for alle som gjerne leser om eventyrere, annerledes skjebner og historier, og som liker å få et lands kultur og historie sneket inn bakveien gjennom å lese om fantastiske virkelige menneskers liv og påfunn i en verden så langt borte fra der man kom fra. Likevel sitter jeg igjen med inntrykket av - som jeg også har fått inntrykk av når det gjelder nordmenn i Argentina - at avstanden blir så mye mindre når man ser hvilke bånd som har knyttet landene sammen gjennom mennesker som har levd med en fot i hvert land, og som etterhvert tilhører begge steder.


Debatt om datalagringsdirektivet

Ettersom datalagringsdirektivet har fått vesentlig oppmerksomhet i Blogglandia, tenker jeg det er flere som vil være interessert i stille på dette kommende arrangementet i FestiHvalTeltet på Blindern på fredag:

Det Norske Datalagringsdirektivet
 

Tid og sted:  20. aug. 2010 13:00 - 15:00, FestiHvalteltet, Frederikkeplassen 

BildeEtter at datalagringsdirektivet ble en hodepine for regjeringen, har statsråd Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) foreslått en alternativ løsning der man stemmer mot EUs direktiv, men utvikler et eget forslag for å ivareta påtalemyndighetenes interesser.Hovedinnleder:

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa


Kommentarer:

Jon Wessel -Aas, Styremedlem i Den internasjonale juristkommisjon, norsk avdeling. (ikke endelig bekreftet, grunnet endring av dato)
En representant for Europabevegesen


Got Couch?

Verden er mindre enn du tror... 

(Foto: http://www.couchsurfing.org/)


Hvor kjøper du vennene dine?
Jeg har blitt spurt spøkefullt hvor jeg kjøper vennene mine når jeg forteller at jeg bodde i en seilbåt i ferien i Barcelona. Jeg kjøper selvsagt ikke venner, men det finnes en verden full av åpne, trivelige mennesker som stadig liker å utvide sitt nettverk både nært og fjernt, som gjerne stiller opp for andre som er av samme alen.


Før fant jeg slike venner ved innfallsmetoden. Jeg reiste et sted, og så ble jeg kjent med noen. Det dukket alltid opp noen som jeg trivdes med og som trivdes med meg. Med en holdning og forventning om at alt ordner seg, så gjør det ofte det.


Men for noen år tilbake oppdaget jeg at tusenvis av likesinnede hadde satt innfallsmetoden i system og laget et sosialt nettsted for reisende, backpackere og lokale overalt i verden. Medlemstallet har forlengst tippet over en million.


Har du en sofa til overs?

Prinsippet er såre enkelt. Hvis du har en sofa til overs og du liker besøk, så tilbyr du den som gratis overnatting til en person som er på reise i nærheten av deg. Når du selv skal ut og reise, kan du få muligheten til å overnatte gratis hos noen andre. Det er et pay-it-forward system hvor man får et sted og sove og hyggelige bekjentskaper et sted, og betaler tilbake med å gi det samme selv til noen andre.


Er det ikke skummelt?

Jo, kanskje. Det er fremmede mennesker som ber om å få bo hjemme hos deg, og som tilbyr sin sofa til deg. Men systemet prøver å ta høyde for dette. Man har et referansesystem hvor man skriver sine inntrykk av møtet med andre og angir grad av vennskap og hvor mye man stoler på vedkommende. Man har et verifiseringssystem som sjekker at du er den du utgir deg for å være. Dessuten har man et kumulativt tillitssystem hvor andre medlemmer kan gå god for deg, men du kan ikke gå god for noen andre før hele tre andre medlemmer har gått god for deg først. Det betyr at du ikke bare kan få tre venner til å melde seg inn og garantere for at du er snill og grei. Man bygger opp tillit over tid i systemet ved hjelp av de man treffer og hvor godt man blir kjent med andre. Slik sikrer man både en viss sikkerhet, men også at man fort luker ut snyltere - de som ikke er interessert i å bidra med noe selv.


Unik mulighet

Dette dreier seg ikke bare om en gratis overnattingsplass og det er det viktig å få frem. Det dreier seg om nettverk, om vennskap, om å gjøre verden til et bedre sted, en sofa om gangen. I tillegg til overnatting, finnes grupper for all verdens aktiviteter og interesser, og mange steder i verden er det alltid noen som arrangerer noe sosialt, utflukter eller andre sosiale aktiviteter for alt fra to personer til mange hundre.


I Oslo er det mange aktive som huser reisende, som reiser selv og som bidrar til at det skjer noe. Til nyttår ble det for eksempel arrangert en nyttårsfest hvor 90 mennesker feiret sammen fra hele verden. Andre ganger er det 3-4 stykker som finner ut at de vil gå en tur langs Akerselven, eller ta en øl. Både enkle og avanserte arrangementer altså.


Ikke dating

Dette er ikke et konkurrerende nettsted til datingtjenester, for det dreier seg ikke om dating i det hele tatt. (Selvsagt kan man ikke hindre om noen skulle falle for hverandre, men det er ikke den primære hensikten med opplegget). Det er mot retningslinjene å bruke tjenesten med tanke på å finne datepartnere.


Ikke for alle

Dette passer ikke for alle mennesker. Noen synes det uansett blir skummelt å kombinere fremmede mennesker med privatsfæren. Noen liker ikke så godt å reise selv. Noen har nok med sin egen hverdag og har ikke så mye tid til overs. Noen føler de har nok med de vennene de har. Slik er det og det er helt forståelig. Men for de som har lyst å utvide sitt nettverk, som søker utover og liker å treffe nye mennesker som kan inspirere og berike opplevelser, så er dette et megatips.


Så via dette sofastedet har jeg hatt flere folk på besøk hos meg, fra Portugal, USA, Spania, Argentina, Uruguay, Frankrike, Tyskland, Irland, Nederland og fra Norge (Rogaland), og jeg har møtt hundrevis av trivelige mennesker i alle aldre fra hele verden på sosiale eventer. Jeg ble en hyggelig jente på en lokal milonga i Antwerpen, lærte å spille blackjack på en sushi-kveld i Buenos Aires, overnattet i seilbåt i havnen i Barcelona, og prøvd så godt jeg kan å lage gode opplevelser for dem som jeg møter i Oslo.

Kanskje noe for noen av dere også?


Innlegg bilde

(Xaviers seilbåt: Mitt sofahjem i Barcelona i påsken.)Blogglesemodus

Når man ikke har den store inspirasjonen til å skrive, så leser man heller. Og jeg har virkelig kost meg i det siste med noen blogger. Noen av de bloggene som tar vare på den gode tonen, den gode inspirasjonen, det kreative modus og spennende tanker.

Om du som jeg er i lesemodus og har lyst på stille, fredelige, lune og inspirerende tekster vil jeg anbefale på generell basis disse bloggene idag:

rabbagastRabbagast - hver gang jeg er innom blir jeg imponert og tenker at jeg burde sette av tid til å lese meg opp på alt denne mannen har prestert å skrive. Det er ikke langt mellom gullkornene, jeg føler jeg lærer mye, og jeg sitter ALLTID igjen med en skikkelig god følelse når jeg har vært innom Rabbagasten. Det eneste jeg må klage på her er at bloggen er så stappfull med gode tekster at jeg aldri rekker å lese dem alle.


aroundbooksAround Books - dette er en blogg jeg altfor sjelden har vært innom, og når jeg tar turen settes den hver gang på listen over dem jeg har lyst å bruke tid på å grave i arkivene. Her finner man gylne sitater, gode beskrivelser av bøker og alt som har med skriving å gjøre. Jeg blir nesten misunnelig når jeg er innom, og lover at jeg skal ta meg tid til å lese mer her.


frokenmakelosFrøken Makeløs - Lekre, talende illustrasjoner, lett penn og en snert av humor. Hele bloggen smiler til meg når jeg titter innom. Det går gjerne en tid mellom hver gang, men det er bare bra, for da er det flere poster jeg kan kose meg med på rappen. Jeg ville blitt altfor utålmodig om jeg måtte lese bare en post av denne frøkna om gangen. Det er jo så altfor lite.


fiskutenhavetEt Hav av Minner - An ocean of my memories. Alma er syk og har fått vite at sykdommen er uhelbredelig. Hun har likevel en livsgnist og et perspektiv på livet som er herlig, livlig, optimistisk, ironisk og bunnløst ærlig. Hun skriver sine tekster i de talende kategoriene "Fisken uten havet", "Sjøsykfrisk", "The End" og "forelsket padde" med en inderlighet som kaller frem både gråt og latter. En ung jente som virkelig lever sitt liv for det det er verdt. Begynn på begynnelsen av arkivet, og du vil ikke klare å rive deg løs.

Disse fire er noen av mine favoritter, og selv om de er ganske forskjellige har det til felles at de er godt skrevet, inspirerende, godt gjennomarbeidet og steder hvor man garantert å bli møtt med en god følelse. En følelse som gir lyst til å vende tilbake.

Test oppmerksomhetenKonsentrer deg og se godt etter!

Ny konkurranse - nye talentoppdagelser

bloggidollogomediumNår noen kjeder seg, har det en tendens til å generere enten dramatikk eller kreativitet. Her har det vært temmelig stille siden Tiqui har skaffet seg to jobber og nesten ikke har tid til å tenke blogg, mens det ellers i blogglandia har vært både tilløp til dramatikk (bloggelite-debatten) og kreativitet. Dramatikken glattet seg ut i peace and love, mens kreativiteten har resultert i en splitter ny blogg-konkurranse!

Bloggidol 2008 er konkurransen hvor fokuset ligger på tekstlig kvalitet og trynefaktoren er så godt som tilintetgjort. Det er i allfall meningen at innleggene som konkurrerer skal være anonyme frem til finalen. Dette i håp om å ta høyde for juksemakere, men også i håp om at vi kanskje oppdager en blogger eller to som vi ikke kjente så godt til før. Kanskje får vi noen skikkelige overraskelser? Det håper jeg.

Jeg anbefaler å støtte dette kreative tiltaket med deltagelse både som skribent og i form av stemmer og kommentarer. Følg med!

Hermepetter

Da vi var barn var det fy å herme. Det er det vel kanskje fortsatt. Dialektmessig har jeg en tendens til å ta etter alt jeg hører, og vennligsinnede trøster meg med at det betyr at jeg har språkøre. Visse språk og lyder har jeg derimot problemer med å få til - uansett hvor mye man etterligner. Det er likevel et levende vesen som har en utrolig evne til å etterligne andre. Mange av dere har kanskje sett den på youtube allerede? Lyre-fuglen har et imponerende repertoar av "andres lyder". Hvis den bare kunne knyttet reell mening til lydene tror jeg lyre-fuglene ville overgått menneskene i kommunikative prestasjoner. Bare se/hør her:

lyrebird

Lost - sesong 4 hjemmesnekret

Mens vi venter på sesongstart i februar 2008:

Jeg er en av dem som ble hekta på Lost og har sett de fleste episodene av alle tre sesongene. Det jeg finner aller mest spennende med serien er hvordan de klarer å lage karakterer som har flere dimensjoner, med interne dilemma, gode og vonde sider i stedet for å fremstille dem som "good" eller "bad" guys. Mysterie-øya er dermed sekundært for min interesse av serien.

defaultNå er ikke dette en post med utlegging om min mening eller opplevelse av tv-serien, men jeg har oppdaget en intelligent youtube-kar med god tid som har laget sin personlige versjon av de to-tre første episodene i sesongen som snart skal begynne. Det er altså en uoffisell versjon, men de er godt laget og jeg storkoste meg i noen timer med dette. Ta en titt på jealousguys selvsnekrede Lost season 4-episoder
1: Invisible (del 2, del 3), 
2: Lockeabout (del 2, del 3
og starten på episode 3: Who´s path is it anyway? (del 2)

Så frem til sesong 4 begynner for alvor i februar neste år, tror jeg jealousguy har mer underholdning på lur etterhvert...


Nybegynnerkurs på Tangobar

Mange spør meg hvor og hvordan man kan lære å danse tango. Det er selvsagt bare å melde seg på et kurs, men det kan være en terskel å komme over å finne frem til hvor og når, ta kontakt, finne evt. kurspartner, melde seg på, betale osv. Da er det ikke bare, bare i en travel hverdag lenger. Derfor vil jeg i dag anbefale en lavterskel-mulighet for å få en introduksjon til tango, og kanskje man treffer noen man vil fortsette å ta kurs med her.

Jarle Sandodden har etablert Tangobar i Malmøgata 7 (på Grünerløkka ved Patentstyret, Shamrock og ovenfor Ringnes bryggeri). Lokalet er stort, hyggelig og stemningsfullt med servering og garderobe. Her fredag arrangerer han nybegynner intro-kurs fra kl. 20-21 før practica (øvingstime) 21-22 og milonga (dansekveld) 22-02.

Man trenger ikke melde seg på eller ha egen partner, det er bare å dukke opp. Så hvis du ikke har spikret fredagsplanene dine og er nysgjerrig på tango, så trenger du bare å ta med noen gode sko uten for mye mønster i sålene og møte opp!

Jarle Sandodden har dessuten fått sin egen stil på flyerne sine, og de er virkelig dekorative:

image144

Brilliant meta

Pete and Brian er mitt ny-oppdagede radarpar på Youtube. Ta en titt på deres brilliante meta-snutt:


Dansens dag hele helgen

Til helgen er det Dansens Dag.

Om man ikke danser selv kan det likevel være hyggelig å ta en tur til byen for å beskue ivrige dansere i nydelig vårvær på lørdag 28. april. Spesielt kan jeg anbefale stemningen på Ibsen-lokket (ved tinghuset utenfor Bar og Cigar) mellom 13 og 15. Da arrangerer nemlig Oslo Tango Verksted (OTV) utendørs tangodans med mini-oppvisninger.

image133

Og for de som ikke får nok av å se på, så arrangerer OTV også gratis tangokurs for nybegynnere på Bårdar dagen etter. Søndag 29. april kl. 20 er det altså fritt frem for å ta sine aller første tangosteg på Bårdar (ved Tullinløkka trikkestoppet i Kristian Augustsgate) og det uten å måtte betale noe for det!

image134

Alle som har lest denne bloggen innimellom vet at jeg er lidenskapelig opptatt av dans og spesielt tango. Og hvis dere lurer på hvorfor man kan bli så inderlig glad i denne dansen så vil jeg anbefale dere å iallfall ta en titt i løpet av helgen.

Ut og lufte hodet

Damene i blogglandia er øltørste og gjør en innsats for å slukke tørsten i morgen, fredag kl. 20 på Asylet. Lindquist tok initiativet og har oversikten over hvem som hittil har meldt sin ankomst.

Selv har jeg etter egen disiplin sperret meg inne de siste månedene, men leverte et utkast til veileder i natt (!) og har litt roligere dager frem til mandag. Så da benytter jeg sjansen til å lufte hodet på byen med bloggedamene og evt. bloggeherrer som føler seg komfortable i deres selskap. Tenk at sammentreffet ville at det skulle være bloggtreff akkurat de dagene jeg kan! Gleder meg! Anbefaler de som sitter på gjerdet fortsatt til å ta turen for å hilse på i den virkelige verden!

Skål!

Kjærlighet ved første klikk og En dans på roser

Frida Kahlisto er tilbake i blogglandia med ny blogg, ny bok og nye observasjoner. Hun har nettopp fått utgitt den grønne og flotte boken "Kjærlighet ved første klikk" og jeg har en aldri så liten egoistisk grunn til å reklamere litt for den:

Nei, før dere spør, så tjener jeg ikke noe på det i det hele tatt, men tre-fire sider i boken er altså skrevet av undertegnede. Som har vært nevnt i noen av bloggpostene under kategorien "Dating" har jeg hatt profiler på flere av de nett-møtestedene som Frida har besøkt og analysert. Mitt bekjentskap med Frida stammer også fra en felles online tilværelse på Spray og Blink. Mens boken ble utarbeidet ble jeg spurt om å bidra med noen råd og erfaringer, og det gjorde jeg. Resultatet er å finne på sidene 153 - 156. Det betyr at jeg er langt unna å kunne kalle meg forfatter, selv om jeg har en drøm om det. Men nå har jeg iallfall fått noen ord publisert som bidrag i en bok!


En annen som har fulgt sin forfatterdrøm er Fredrik Drevon. Han forelsket seg i tango i Argentina, danser aktivt her i Oslo og har skrevet den første norske boken om dansen, historien og det særegne ved musikken, tekstene, nostalgien og lidenskapen ved tango. Boken hans heter "En dans på roser". Jeg har ikke hatt mulighet til å lese den ennå, men de som kjenner min egen lidenskap for tango skjønner at denne står høyt på ønskelisten!
(Nå, Fredrik, har jeg vel vært snill nok til å få en bok under juletreet?)


Å forfølge sin forfatterdrøm står det respekt av hos både Frida Kahlisto og Fredrik Drevon, og jeg håper å være like tøff som dem og følge min drøm. Den går også til Argentina, men handler ikke primært om tango. Jeg skal likevel danse der, vær du sikker!

Ellers ønsker jeg dere god lesning og håper deres kjærlighet ved første klikk blir en dans på roser!

Rettelse - Paul padler ikke før 20. desember

Da jeg anbefalte programserien Paul Padler Latin Amerika hadde den en annen sendestartsdato. Nå fikk jeg vite at det starter først 20. desember. Så fra onsdag 20 desember er det altså bare å sitte lenket til tv2!

Tiqui anbefaler: Paul Padler Latin Amerika

Paul er en kar jeg har hatt gleden av å bli kjent med. Han møter mennesker med en fantastisk åpenhet og så friskt og direkte at det nesten kan ta pusten fra deg. Han sier aldri neitakk til en utfordring og tester grenser  til han har passert streken. Noe som av og til skaffer ham en plass på sykehuset. Han har dessuten verdens beste jobb, han padler, sykler og reiser rundt i verden mens han lager reiseprogrammer for Tv2.

For øyeblikket har han nettopp padlet et stykke rundt i Sør-Europa, men her hjemme er han nå aktuell med en programserie fra Latin Amerika som starter 20. desember. Han tar seg tid på sine reiser for å møte mennesker, ikke bare steder, og det er det som gjør at jeg vil anbefale både hans nettsted Paul's Planet og hans kommende programserie på Tv2.

Selv ser jeg nesten aldri på TV, men jeg har fått en snik-preview på programmene fra Bolivia og jeg er mektig imponert og gleder meg til å se disse to programmene igjen og alle de andre også.

Selv beskriver han programrekken slik på sine egne sider på Paul's Planet.
Side2 omtaler programmene og serverer et slideshow av bilder:
Smakebit på web-tv


************************
Blant annet forsøker Paul seg som Tobas-danser i det bolivianske karnevalet i Oruro. Selv har jeg tatt et bilde av en ganske fersk Tobas-danserinne tatt under festivalen til ære for helgenen San Joaquin under mitt opphold i Cochabamba, og noen flotte Tobas-dansere under festivalen til ære for jomfruen av Guadalupe i Sucre noen måneder før Pauls danseforsøk i Oruro.

PaulAlma


Paul og kajakken Alma på elven Sambu i Panamas regnskog hvor Paul padler i program 2.

Tiqui anbefaler - Inanna: Lovforslag mot tvangsekteskap

Inanna har en ny blogg som hun opprettet delvis etter press fra meg. Hun har nemlig et skarpt hode som lett avslører det som ofte er skjult for oss andre. Hun har en reflektert måte å ytre sine meninger på og hun har mange meninger - noe som er viktig for en blogg.

Denne gangen har hun vært på hørings- og spørrerunde i forbindelse med et lovforslag som skal virke mot tvangsekteskap. Les hennes beskrivelse av seansen for å få innblikk i noen av de uformelle og sosiale prosessene rundt og ved siden av produksjonen av norske lover. Jeg garanterer at du sperrer opp øynene.

Les Inannas: Bjarne Håkon Hansen og hans sekretær Rieber-Mohn

Tiqui anbefaler: Mannskamp og likestilling

Runar Døving, forsker ved Sifo skrev en kronikk  14. oktober 2006 om likestillingskamp for menn i dagens Aftenposten. I den anledning vil jeg anbefale alle å lese både hans kronikk og Iskwews raske og kontante kommentar om den omvendte likestillingskampen.

Kast dere deretter inn i debatten. Dette er viktig og på tide at blir tatt opp i nyanserte og saklige vendinger!

Oppdatert 2. novemer 2006
André Oktay Dahl, Stortingsrepresentant for Høyre: «Hvem skal likestilles?» 


***************
Oppdatert 25. oktober 2006
Karita Bekkemellem Barne- og Likestillingsminister: «Svar til Fett-redaktøren»  
Dag Øistein Endsjø Leder av Menneskerettsalliansen: «Likestilling av diskriminering»


***************
Oppdatert 24. oktober 2006
Cum Grand Salis: Jeg - et kjønnet subjekt eller fugleunge? Om mannsrollen eller ikke.
Kristin Engh Førde, Redaktør i Fett: «Alle Karitas menn»


***************
Oppdatert 23. oktober 2006:
Ingrid Brekke i Aftenposten igår, «Kaldfront truer» 
Per Kristian Dotterud, daglig leder i Reform - ressurssenter for menn og Jørgen Lorentzen, kjønnsforsker, UiO og styreleder i Reform: «Minister for både kvinner og menn»

***************
Oppdatert 21. oktober 2006
Iskwew's "Tanker i etterkant av mannskamp for likestilling"

*************
Oppdatert 20. oktober 2006
Anne Bitsch, redaksjonssekretær i feministmagasinet Fett: Kjønnskampen er avlyst:
"Kampen for økt likestilling bør derfor heller ikke handle om å konkurrere om å være offer, men om at begge kjønn skal få en utvidelse av rettigheter og rollerepertoar der det ellers er asymmetrisk fordelt. Det får man til ved å samarbeide."

Runar Døving svarer på kritikken i intervju med Svein Egil Hatlevik i Morgenbladet.
"– Er kjønnsmaktsfordeling et nullsumspill?
– Nei. Jeg har fått betimelige kommentarer fra mannsforskningsmiljøet om at det kan være strategisk smart å samarbeide mellom kjønnene. Samtidig synes jeg det er viktig å snu perspektivet, og ta den marginaliserte mannen på alvor."

Antropologi.info om Døvings intervju i Morgenbladet
Beates rasteplass: Hvordan kvinnen kom til å føde barn - et eventyr 


************
Oppdatert 19.oktober 2006
Sara Johnsen, forfatter og filmregissør: Kjærlighet og omsorg bør ikke mistenkeliggjøres
Arne Brendbo på "Floken i nettet": Stereotypisk
Marie Simonsen om Karita Bekkemellem og likestillingsdepartementet


************
Oppdatert 18. oktober 2006
Antropologi.info om Bjarne Vandeskogs artikker i Aftenposten:
Menn undertrykker menn
Spaltet.net: Menn og deres makt over egen kropp
Sondre Båtstrand, talsperson Grønn ungdom i Aftenposten: Kjønn må problematiseres
Sexy Sadie: Stakkars store sterke karer


************
Oppdatert 16. oktober 2006:
Arve Juritzen: Likestilling for fedre eksisterer ikke
Absolutt Dunkman: Abort som totalt sosialt fenomen
Iskwew: Om å leve sammen
Reality Challenged: Tabloid kjønnskamp
Indregard.no: Flåsete om ulikhet
Othilie på "...og de sier verden er et godt sted...: nedtrykte menn
Kari Jaquesson: Ekte menn etterlyses! Hilsen Runar. Bill. mrk "Frustrert, snart med ny bok?"


************
Oppdatert 15. oktober 2006:
Runar Døving slår til igjen i intervju med Dagbladet. Denne gangen med uttrykk mannen er systematisk undertrykket og at kvinner bør kunne tvinges til å føde barn.

Rockette skriver om å være medmenneske, ikke kjønnsmotstandere.
Hjorthen skriver om mannsrollen og om hvorvidt kvinner er motstanderen.
Meningen med livet: Kampen om et liv
Antropologi.info med oppsummering av debatten og andre linker

***********
Oppdatert 14. oktober 2006:
Nyttige innlegg og andre linker i debatten:
Døvings kronikk
Iskwews kommentar til Døving
Levealder-statistikk for kvinner og menn grafisk fremstilt for en rekke land
Livssstilen dreper norske menn
Scratching the Surface's kommentar om maktstrukturer, kjønn og diskriminering.
Kvinner i flertall blant de som tar høyere utdannelse
Det svake kjønn av Line Fredheim Storvik og Monica Flatabø
Mihoe om lønnsforskjeller

Omsorg for barn:
Likestillingsombud Kristin Mile: Delt omsorg bør være hovedregelen
Alenemor eller enestående mor?
Hver fjerde mann er barnløs

Humor med alvorlig snert rundt temaet:
Harrytassens lille pip
Alpeluen: Mannskamp og noen hint til Dagbladet
Din venn Ole: Undertrykking - et faktabasert innlegg


Flere linker jeg har glemt?