Etiopisk kulturfestival

Når innvandrere og asylsøkere profilerer i media er det som oftest når de har gjort noe galt. Tiqui synes derfor det er på tide å nyansere vårt bilde av våre nye landsmenn ved å skrive om alt det positive og hyggelige våre de bidrar med. Det er en mengde kreative og flinke mennesker som har kommet til landet vårt og som bidrar til samfunnet på veldig mange positive områder. Dette synes jeg det er verdt å få med seg.(Foto: Elisa Vik. Klikk på bildene for å se større utgaver)

En vanlig lørdags formiddag på Grünerløkka. Jeg og en venninne er ute på jakt etter dagens gode kaffe. Vi svinger innom Olav Ryes plass og blir møtt av et yrende folkeliv. En mengde mennesker har samlet seg rundt et par-tre boder prydet med det Etiopiske flagget. Det er Etiopisk kulturfestival midt i parken.(foto: Elisa Vik og Katrine Daviknes. Klikk for å se større utgaver)

AdisVi blir stående i utkanten og titte litt på da en hyggelig mann på litt stotrende engelsk forteller oss at vi må prøve maten deres! Det er gratis i dag. På en stand serveres det rykende varm etiopisk mat, forskjellige krydrete småretter fordelt på en tykk pannekake. Folk slår seg ned rundt parken, lytter til musikken og nyter maten. Det er danseoppvisninger, salg av varer og håndverk fra Etiopia, vi vises hvordan ting lages av vakre høyreiste mennesker i nasjonaldrakter.

Jeg og min venninne har aldri tenkt over at kaffebønner faktisk er hvite og må brennes først, selv om det står på pakken. Adis brenner bønnene fra bunnen av på en liten medbrakt kullovn som sikkert kunne egnet seg som reisegrill. Adis snakker ikke norsk enda, men får hjelp til oversettingen av sin venninne. Hun serverer oss kruttsterk kaffe i små kopper med fargene til det etiopiske flagget. Smilende gir hun oss dem mens hun rister kaffebønnene en runde til og vifter foran ovnen så den ikke skal slukne.


(foto: Elisa Vik. Adis serverer ferskbrent og ferskmalt kaffe på Etiopisk vis)

Det har samlet seg en mengde mennesker som beundrer danserne som har noen helt utrolige bevegelser og en kroppsbeherskelse som nesten er naturstridig. En mann deler ut turistbrosjyrer for vakre deler av Etiopia.

Kulturfestivalen arrangeres for å fremme etiopisk kultur og tradisjon, vise frem noe av det beste de har å by på fra sitt hjemland og for å øke tilhørigheten i bydelen. Er det noe man trenger for å bygge ned grenser mellom folk så er det å dele det beste vi har med hverandre. Jeg er nesten rørt over tiltaket og håper at alle som gikk forbi denne dagen fikk med seg de smilende hyggelige ansiktene og tenker seg om neste gang man setter folk i bås. Jeg tror det er slike tiltak som skal til for å begrense rasisme, for å bedre integreringen og for å skape et velfungerende flerkulturelt samfunn.

Vi fikk ikke bare gratis mat og kaffe på vår lørdagstur, vi fikk et innblikk i en kultur vi ikke visste mye om, og vi fikk et blidt møte med mennesker vi kanskje ellers aldri ville møtt.

Tiqui *takknemlig*
3 kommentarer

Vi gikk forbi festivalen, men det var liten aktivitet. Det virket som de var ferdige for dagen :-(

Den tykke pannekaken heter injera :)

Stemmer, Delirium~, det var det det het! Har blitt det fortalt da jeg spiste p Etiopisk restaurant i Maridalsveien for noen r tilbake, men hadde glemt det. Den er dessverre nedlagt n. Moro g dit med beskende fra "ytrebillebfjord" s de fr se litt av hvor internasjonale man er blitt i Oslo ;)

Skriv en ny kommentar