Forutinntatte antagelser

Bak enhver åpenhet ligger skjulte forutinntatte antagelser


En msn-samtale med en fremmed: 

Murer sier: Hva studerer du?

Tiqui sier: jeg studerer sosialantropologi

Murer sier: Det ligger nok litt for høyt for en anleggs slusk som meg 

Tiqui sier: det trenger det ikke å gjøre. Vi studerer jo sosiale relasjoner, - og det er jo en del av hverdagslivet til alle mennesker.

Murer sier: Holder meg til bygning jeg

Tiqui sier: joda, men du må jo forholde deg til mennesker selv om du bygger

Murer sier: Sant nok. Sikkert masse rart en kommer borti

Tiqui sier: det vi gjør er jo egentlig bare å sette navn på det folk må forholde seg til i hverdagen, - og det er utrolig spennende å studere hverdagsliv

Murer sier: Alle må jo forholde seg til andre mennesker. Kanskje en av de bransjene med flest rare mennesker jeg jobber i ....

Tiqui sier: som god sosialantropolog ville jeg nå spurt: hva legger du i rare mennesker? Hva er det som gjør at de utpeker seg som rare i forhold til ikke-rare mennesker?

Murer sier: Som en god anleggsslusk svarer jeg da, hva er det du babler om nå?

Tiqui sier: det var du som kalte dem rare.. hva vil det si? Det er ”anleggs-sluskens” mening bak "rar" vi er ute etter

Murer sier: Hadde en kollega som egentlig var utdannet jurist, men fant ut a han heller ville mure. Han var jo rar..

Tiqui sier: vil det si at de som har en annen utdannelse enn murer, men som likevel vil mure kvalifiserer til å være rare? Eller har du en oppfatning av at han burde ha jobbet med juss istedet?

Murer sier: Han burde vel helst jobbet med data tror jeg..
Murer sier: Men samme det.

Tiqui sier: er han ikke flink til å mure?

Murer sier: Han fikk til slutt sparken etter å ha gjort for mye rart...

Tiqui sier: oj.. hehe
Tiqui sier: så han var ikke flink som murer?

Murer sier: Nei

Tiqui sier: betyr det at det som gjorde ham rar var at han var mislykket som murer, ikke det at han hadde jurist-utdannelse, men valgte det bort?

Murer sier: Han levde for å sitte hjemme å spille pc via nettet

Tiqui sier: hehe.. nå har jeg lært noe!

Murer sier: Han var bare rar, men det er nok jeg også, for jeg var den eneste i hele firma som ikke hadde noe imot å jobbe sammen med han...  


Et aldri så lite oppgjør med egne fordommer måtte jeg ta etter denne samtalen. 
 

Da mureren presenterte sitt eksempel på en rar person gikk min forståelse umiddelbart ut fra et hierarki mellom typer jobber og tilhørende utdannelser. Jeg gikk også ut fra at mureren delte denne oppfatningen. Jeg trodde det var derfor han syntes den jurist-utdannende mureren var rar fordi han ikke brukte utdannelsen sin og heller ville jobbe på gulvet. Hvis jeg ikke hadde spurt og gravd etter hvorfor han var rar og hva mureren la i det ville jeg aldri oppdaget at dette var langt fra det han mente. Han tok ikke utgangspunkt i den samme sosiale stigen, og stusset ikke på det faktum at det kunne betraktes som å gå ned i anseelse. Derimot syntes han ganske enkelt at det var rart å leve for pc spill og kanskje ikke ta jobben sin så alvorlig.  

Det ville nok jeg også kalle rart, men kanskje mer i form av interesseløst eller ansvarsløst (i den grad han ikke utførte jobben riktig). Det morsomme med denne samtalen var at jeg oppdaget hvor lett det er å gå ut fra en forklaring på en sammenheng, mens det kan ligge helt andre meninger bak… 


En annen ting jeg først merket når jeg kopierte denne samtalen inn hit var at jeg, en rettskrivingsfanatiker, konsekvent har begynt mine setninger med liten bokstav... *flau*
7 kommentarer

Den her jurist/murer var alts da hekta p dataspill. Ikke bra. Vi har alle fordommer. Akkurat n sitter jeg her med sterke fordommer mot folk som jobber p Ideel....

Ja, vi har nok alle fordommer, Sadie, men jeg synes det bde er interessant og nyttig riste litt i dem og se om ikke de kan suppleres/utvides/justeres innimellom. Kanskje spesielt de antagelsene vi baserer forstelse p fordi man sjelden stiller sprsml ved dem. Dermed desto viktigere for f til en reell kommunikasjon mellom mennesker.

Der kan du se - ting er ikke alltid som vi tror og antar. Det er jammen noe ta med seg. Og nkkelen er stille sprsml.

Alltid vrt av den oppfatning at sosant er et meget praktisk anvendelig fag - lenge leve antropologen i oss alle som tillater stille sprsml om de "sm" tingene her i livet:)

Iskwew: Ja, spr heller enn anta, det er et av mine motto. Jeg merker likevel at man selvsagt har vise briller man ser ting gjennom, men det m vre et ml ikke fastlse seg der. Selv om brillene har rosa glass, s har verden flere nyanser! :DInanna: Veldig praktisk anvendelig, selv om vi kanskje bruker "rare" ord om det som er hverdagslig. Veldig veldig spennende nr man samtidig som man lrer om andres meninger og holdninger samtidig lrer noe om oss selv.Noe mer avansert enn dette trenger det ikke vre, men vre forutinntatte antagelser fr likevel noe bryne seg p! Jeg er helt fascinert av slikt!

Denne mosten likte jeg godt. Skriv mer!

Beate: S gy at du likte den! Det er slike sm hverdagsopplevelser jeg setter pris p ogs. Slike sm yeblikk som pner litt mer av horisonten.

Skriv en ny kommentar