Jeg hadde en gang en homofil venn

Jeg hadde en gang en homofil venn. Han var også kristen. Han ble "frelst" en høstdag og fortalte entusiastisk om hvor følelsesmessig flott det var å møte Gud. Han hadde funnet en ny tilhørighet, en ny forståelse og et nytt miljø. Men han hadde ikke regnet med at det kristne miljøet skulle ødelegge hans forhold til Gud og mennesker.

Tiden gikk og hans nyfrelste rus fikk en dagen derpå. Hans forhold til Gud ble anklaget av de andre kristne for ikke å være i orden. De pekte på hans synder, de pekte på hans livsstil, de pekte på hans forhold til Gud og mennesker og de godtok det ikke. Selvsagt var det ikke HAN de anklaget, bare alle hans måter å leve på. Er ikke det det samme? Selvsagt var de alle syndere, de akkurat like mye som ham, men det var likevel hans "synder" de pekte på.

Det kalte det "hjelp" for å få ham til å endre seg. De kalte det "frelse" enda en gang for å reparere hans forhold til Gud slik at han kunne være ren. Kunne de ikke konsentrert seg med sitt eget forhold til Gud? Kunne de ikke fokusert på å endre sin egen fordomsfulle måte å leve på?

Min venn prøvde, han slet, han bet tennene sammen, ba, gråt, falt og reiste seg igjen, for han ville jo være en kristen. Han kjempet for sitt eget liv, men brukte aldri noe energi på å dømme de andre. Men dessverre for ham, var han også homofil. Ikke noe han gjorde kunne endre på det. Han klarte ikke la være å være glad i kjæresten sin. Hvordan kunne de kristne "hjelpe" ham til å slutte å være glad i kjæresten sin?

Jeg hadde en gang en homofil venn. Han hadde en stor kjærlighet til alle sine medmennesker, sin kjæreste og han hadde en stor kjærlighet til Gud. Han hadde et stort og godt hjerte og han hadde en åpenhet, tålmodighet og toleranse som mange mennesker kan misunne ham. Han HADDE et godt forhold til en kjærlig Gud og Gud til ham.

Jeg hadde en gang en homofil venn. En høstdag tre år senere klarte han ikke mer anklager, misforstått "hjelp", peking og trakassering. En høstdag tre år senere fulgte jeg ham til graven.


Jeg har ikke mistet troen på Gud, men jeg har mistet troen på de kristne.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Oppdaterte tanker etter noen hektiske debatt-dager knyttet til denne tråden:

Jeg håper at denne posten og debatten kan hjelpe noen, være en realitetsorientering for andre, sette ting i perspektiv, og sette fokus på at det er konsekvensene av våre handlinger overfor medmennesker som betyr noe. Det er grenser for hvor lenge man kan høre at man ikke strekker til, at de gode følelsene man har for andre mennesker er å betrakte som onde og at hvis man ikke endrer noe av det man overhodet ikke har kontroll på, så er man fortapt. 3 år med overgrep slik som i min venns tilfelle fjerner til slutt klarsynet.

Slike psykiske overgrep har den effekten at man til slutt ikke tror på seg selv, det gjaldt ham som homofil i en kristen menighet som nektet ham egenverd, det gjelder kvinner i forhold til psykiske og fysiske mannlige overgripere, det gjelder menn i forhold til psykiske og fysiske kvinnelige overgripere, det gjelder barn av kontrollerende foreldre og alle som er utsatt for vedvarende nedbrytning.


Det hjelper ikke hvor velment intensjonene er når nedbrytning av andre mennesker er resultatet.

~ På fruktene skal treet kjennes.
83 kommentarer

Meget bra innlegg

Godt skrevet. Dette var et sterkt innlegg lese, og det viser at vi m frst og fremst fokusere p vre egne synder..og at homofili er et svrt vanskelig tema. Det er ikke ifra Gud, og den sannheten m vi ikke slutte proklamere, MEN vi m lre oss se nyansene..Ikke alle homofile kan reorienteres, og da kan de be Jesus om at han er med dem p tross av deres synd. Man har jo ogs narkomane kristne f.eks..hvem er vi til dmme hvor de ender? Det viktigste er at de har en ydmykhet ovenfor Gud og at de erkjenner og forstr hva som er synd i deres liv. At de forstr forskjell p rett og galt.

Kristne som skal "frelse" homofile fra sin legning bedriver ikke kristendom. Det har ingenting med kristendom dmme mennesker slik en del kristne miljer gjr. Ved proklamere homofili som synd, gjr man seg til dommer.Leit lese om din venn. Jeg har heller ikke mistet noen tro p Gud, men oppdaget at en del kristne gjerne vil vre Gud og dmme etter sitt eget snevre sinn.

Trond: Takk skal du ha. Noen kaller det proklamering, jeg kaller det trakassering og uaktsomt mord.Martin: Du skriver "Det viktigste er at de har en ydmykhet ovenfor Gud og at de erkjenner og forstr hva som er synd i deres liv. At de forstr forskjell p rett og galt."Det viktigste for deg burde ikke vre at andre gjr dette, men at du gjr det selv. proklamere andres synd er fordmme, en like stor synd selv etter dine standarder. elske et annet menneske er ikke ondskap. G i deg selv, fei for egen dr og la vre kaste stein. Jeg er overbevist om at min venn ville levd i dag hvis det ikke hadde vrt for den trakasserings- og mobbekulturen som finnes i mange kristne miljer skjult som "kjrlighet", "hjelp" og tvungen "reorientering". Hvis noen skal reorienteres er det de som fordmmer til heller godta mennesker slik de er og holde seg unna det som ikke er deres business.Ja, , den arrogansen enkelte kristne viser ved gjre seg selv til Gud er helt ufattelig.

Jeg oppmoder alle til lese Kristendommen, Den Tiende Landeplage av Arnulf verland, stadig like aktuell.http://www.fys.uio.no/~haralds/txta-landeplage.html

Grensels: Jeg har faktisk ikke lest den, men det skal jeg jammen gjre.P den annen side mener jeg bestemt at det er forskjell p religion og religise. Plagen er ikke religionen eller kristendommen i seg selv, men den mten enkelte religise velger bruke det som legitimering av plagsomme handlinger. Hvis man kunne supplert de religise med kardemommeloven (om ikke plage andre), s kunne de selvsagt tro hva de vil uten vre en plage for andre. Problemet dukker opp nr noen bruker religion som unnskyldning og rasjonalisering for sette seg selv over andre, dmme og fordmme andre.Som iskwew alltid sier (etter Paulo Coelho): "For ha tro p din egen vei, trenger du ikke bevise at andres vei er feil"

Jeg har ikke tenkt sette meg inn i noen debatt med deg fordi det kommer det ingenting godt ut av. Du har allerde valgt ett standpunkt, og jeg ville vrt ganske innbilsk om jeg hadde trodd at jeg hadde klart f deg til ombestemme deg. Vi har s forskjellige meninger. Kanskje du ombestemmer deg om du blir kristen. Men slik du sier at det er forskjell p religion og religise, s gjelder dette ogs nr det gjelder synd og de syndige. Alle er syndige, og det finnes mange synder som skal rakkes ned p..akk s mange(!) - men dette vil ikke si at kristne skal tie og attptil akseptere homofili. Dette liker ikke Gud. Men jeg tror heller ikke at at liker at vi forenkler det og gjr det til noe enkelt. Det er jo ikke som om man skulle bestemt seg om slutte drikke seg full f.eks! Det gr s utrolig mye dypere i mange tilfeller. For homofili er ikke noe enkelt i det hele tatt (derfor har jeg kritisert bl.a Jan ge Torp for ett innlegg han skrev som jeg mente var alt for firkantet) , og jeg synes synd p de homofile som har kommet til tro og p samme tid innsett at det er en del av synden. Noen klarer reorienteres ved hjelp av organisasjoner som tilhelhet.no og narth.com men ikke alle lykkes..og da gr det gjerne over til selvmordstanker og lignende. Det er s trist. Jeg skal ikke fokusere p denne debatten, det fr andre ta seg av. Men jeg vil understreke at homofilien ikke har kommet inn i menneskeverdenen p det grunnlaget at det var Guds vilje. Det kom inn i menneskeverdenen pga syndefallet- som jo er vr og Satans skyld. Homofili er ikke fra Gud.

Tiqui: Jeg mener defintivt det ikke er forskjell p religion og religise. Religion og religise ER Den Tiende Landeplage. Jeg har hrt fra en venn av meg at i revis at kristendommen var god i sin opprinnelse og at den ble ond senere, men en slik uttalelse stttes simpelthen ikke av fakta. Ikke av fortidens fakta og ikke av dagens. Ingen av oss kan noensinne bli fri s lenge religionens klamme hnd kveler oss.

Martin: "Jeg har ikke tenkt sette meg inn i noen debatt med deg..." Hvaforrnoe? Hvordan er dette mulig? Du skriver et helt avsnitt, men en debatt med tiqui, det vil du ikke ha. S vi kan forst deg dithen at du ikke nsker noen svar, for n har du sagt ditt? Det hadde vrt fint om det kunne ftt sttt uimotsagt, eller hva?Jeg vil gjerne ha en debatt med deg!!:)Ha en fortsatt fin sndag!

Tiqui, det er veldig leit hre om vennen din, og det er nesten enda verre se at historien ikke har noen effekt p slike den med fordel kunne hatt det p.

Til Marion: Der tar du feil. Den hadde sin innvirkning p meg- som jeg faktisk ogs skrev lengre oppe, men det vil ikke si at jeg legger fra meg sannheten av den grunn. Virkeligheten er mer komplisert enn som s..av og til synes jeg at det er trist, for man er dmt til bli misforsttt uansett hvor godt man forklarer seg. Mange vil ikke forst.Til Carl Christian: Jeg ser bare ikke poenget med argumentere for noe nr jeg vet at motstandere allerede har bestemt seg for hva de skal tro p. Det virker temmelig meningslst. Da fr man bare akseptere at man er uenige og la det bli med det.Jeg orker ikke bli en kverulant. Men om det er noe spesielt du undrer p, s er det bare legge igjen en kommentar p siden min. Det er fint hre andres meninger, s lenge de kan respektere at en ikke tenker likt. Ha en fortsatt fin sndag du ogs ;)

Martin: Den eneste standpunktet jeg har tatt er den hos mine medmennesker. Nr min venn blir trakassert til dde er det en mye strre synd mot bde ham og mot Gud enn noe han noensinne har gjort. Det eneste jeg ber deg om er holde deg unna og holde kjeft om hva du mener andre gjr feil her i livet. Det er ikke din business og det dreier seg rett og slett om respekt for andres frie valg. Du kan mene hva du vil om homofili, men dmme andre mennesker har du ingen rett til. Det er heller ikke av Gud! Det str ingen steder i Bibelen at "synder skal rakkes ned p".Mitt personlige forhold til Gud holder jeg for meg selv, og du har heller ikke rett til dmme over det.Grensels: Kristendommen er verken ond eller god. Det er et trossystem som ikke har agens og kan handle i seg selv. De religise (og ikke-religise) kan handle enten godt eller ondt, noe vi har flotte eksempler p her i dag.Skillet mellom religion og religise er ikke det samme som synder og synden. Det kan ikke sammenlignes. Carl Christian: Takk for sttte. Det er klart det er uinteressant for Martin debattere med meg - han kunne komme til tape...

Med fare for invadere en blog:Martin:"Kanskje du ombestemmer deg om du blir kristen." Et slikt utsagn vitner om at du setter dine meninger som fasit. Det har ingenting med kristendom gjre.Videre sier du "Homofili er ikke fra Gud." Vel, kjrligheten er det strste, har du ikke ftt med deg det ifra din tro, har du bommet fullstendig. Du skal vokte deg vel for sette jakten p synd foran kjrlighetens kraft.Jeg skulle gjerne sagt dette p en bedre mte, men den kristendom du representerer her, Martin, er jeg skamfull over at finnes, og jeg str godt plassert i kristen tro.Martin: det er ikke du eller din meninghet som har fasiten, uansett hvor "bibeltro" man hevder vre. Fasiten ligger ikke i mennesket og dets tolkninger. Tiqui: beklager om jeg invaderer bloggen, men Martins mte hevde sitt syn p er noe som byr meg virkelig imot. En skam for kristen "nestekjrlighet".

: Ingen grunn til beklage! Kommentar-feltet er for alle. Og jeg skriver under p alle dine refleksjoner. Noe av det flotteste som str i Bibelen er: "Du skal gjre mot andre slik man vil at andre skal gjre mot deg".

Marion: Takk for sttte, det kunne i det minste vre et hp at hans dd ikke ble forgjeves ved at noen inns hvilket overtramp fordmmelse av andre mennesker er. Og det ER fordmmelse av andre mennesker stadig trakassere dem for hvem de elsker..

"Du kan mene hva du vil om homofili, men dmme andre mennesker har du ingen rett til."Helt enig. Men s dmmer jeg ikke heller. Og som sagt s forklarte jeg hvorfor jeg ikke vil diskutere med deg. Jeg vet at jeg ikke kunne "tapt" en slik diskusjon, p samme mte som jeg ikke kunne "vunnet" den. Du er sterkt forankret i din overbevisning, og det samme gjelder meg. Jeg hper og tror at vennen din er p et bedre sted n =)

Martin: Den eneste mten min venn kunne oppfylle det kravet de andre kristne satte til ham var ved slutte eksistere - derfor tok han sitt liv. De nektet ham livet og kjrligheten. Derfor holder jeg det kristne miljet og deres trakassering ansvarlig for hans dd.Hender det av og til at du tenker p hva slags flelser andre mennesker har? Hender det at du tenker p om du srer andre mennesker? Hender det at du reflekterer over konsekvenser av dine handlinger og dine ord? Hender det at du overhodet vurderer dine handlinger som trkke over andre menneskers grenser? Hender det at du tenker over at dine holdninger til andre mennesker kan f slike fatale flger som det fikk for min venn?Det hjelper nemlig ikke om hensikten din er velment dersom trakassering er resultatet!Du sier du ikke dmmer, men du har allerede dmt meg. Du har satt deg til dommer over mitt forhold til Gud ogs, og du setter deg til dommer over andre menneskers kjrlighet. Du har ogs bestemt deg for hvilken overbevisning jeg har, enda jeg kun har fortalt en historie om mennesker som begikk overtramp etter overtramp og etter tre rs velmenende sammenhengende nedbrytning drev min venn i dden.Din overbevisning har dessverre ikke noe med Guds ord gjre, den er ren og skjr respektlshet for mennesker som velger andre veier enn deg.

Nok en gang blir jeg misforsttt..frst og fremst vil jeg si at det var dmmende av meg anta at du ikke var kristen. Det kan likegodt hende at du er. (alle mennesker dmmer av og til , selvsagt ogs kristne) Du har imidlertid ikke forsttt enda at homofili ikke er ifra Gud. Men sannheten skal komme for en dag. Dette kan du ikke endre p, og det hjelper deg definitivt ikke at du kaller Guds ord for "respektlshet for mennesker." Men som Jesus selv sier til sin himmelske far: "tilgi dem far, for de vet ikke hva de gjr." Det samme m jeg tenke. Du vet bare ikke bedre. EndaDet samme sitet (ifra Jesus) kan dessverre ogs brukes i kristne sammenhenger ovenfor homofile. Om noen vil ha en rlig mening fra sine medkristne m de vre klar til hre den, men vi kristne kan ikke drive prakke p andre hvordan de skal leve- spesielt ikke nr det gjelder noe s personlig og intimt som deres relasjoner til et annet menneske p et kjreste-niv. Derfor m en homofil selv ta det valget be Jesus om hjelp, for deretter f hjelp ifra organisasjoner som narth.com og tilhelhet.no som kan bidra med en prosess som kan ende opp i en reorientering. mange homofile/bifile har blitt det og lever idag lykkelige som hetero. Men jeg mener at vi skal vre svrt ydmyke i en snn sak, da jeg personlig er usikker p om alle homofile kan reorienteres. Greit nok; vi har dem som er homofile og bifile, pga traumatiske hendelser og en drlig oppvekst; f.eks seksuelle overgrep og veldig drlige rollemodeller hos foreldre eller andre voksne en vokser opp med. Mye spiller inn p et barns kjnnsidentitet. Dette blir heller ikke benektet p Wikipedia, der det str at: "En teori er at psykologiske faktorer i oppveksten kan spille en rolle for utviklingen av en homofil orientering. Sigmund Freud er kjent for at han mente infantile bindinger til en av foreldrene kunne vre rsaken. I dag er det flere forskere som tror at utviklingen av seksuell orientering kan ha sammenheng med forskjellige faktorer i oppveksten" men i tillegg til dette tror jeg ogs at noen blir fdt homofile..og hvordan forholder vi kristne oss til dt? Kan de da reorienteres? det er jeg usikker p. Det er uansett deres valg og deres valg alene- et liv uten en partner kan vre svrt tft- derfor hadde jeg beundret en homofil som hadde valget levd som en singel, slik som denne presten p flgende link: http://idag.no/aktuelt-oppslag.php3?ID=10414Men om en homofil kristen hadde fortsatt leve med en av samme kjnn, s tror jeg at det ogs kunne fungert for den personen om den forstod at homofilien ikke var en del av Guds plan for mennesket. Han/hun burde forst at tiltrekningen til en av samme kjnn har blitt mulig, pga syndefallet. Om man da skal omfavne homofilien, m man ogs omfavne syndefallett..derfor kan jeg ikke omfavne homofilien. Men jeg kan omfavne de menneskene som er homofile. Jeg respekterer deres valg. Det er tross alt deres liv. Kun fascister ville tvunget homofile til leve i et heterofilt forhold, eller skadet/drept dem pga deres valg. Dette er som sagt mellom dem og Gud. S kan vi andre kristne veilede dem, om de er pen for det.Det er godt at din venn forstod at homofili var feil...MEN det er tragisk at presset ifra medkristne fikk han til ta sitt liv..derfor skriver jeg alt dette med tungt hjerte, for det er et svrt komplisert tema.og jeg har ikke tenkt bli en av de som kverulerer om dette emnet. Men jeg vil ikke ha p meg at jeg er en vond og firkantet person- derfor forklarer jeg til deg at dette er et komplisert emne, og at jeg fler med deg for tapet av vennen din. Jeg er virkelig trist over hre om hans skjebne og kondolerer p det sterkeste.Jeg tviler p at du liker dette svaret ogs, men men..vi mennesker er veldig forskjellige...jeg blir stadig overrasket selv..men ble det oftere fr. Jeg er fortsatt naiv, men ikke like uvitende som for bare et r siden. Uansett, Jesus velsigne deg og Guds fred.

Jeg kaller dine holdninger for respektlshet og dine uttalelser overfor disse menneskene er ogs respektlse. Reorientering er overgrep. Jeg merker meg at du fortsatt ikke er villig til reflektere over konsekvensene av dine egne handlinger. Ditt ord er ikke Guds ord. Slutt leke Gud.

Martin, siden det sitter s fordmt langt inne:Disse tingene er fordmmende (og ikke spesielt nestekjrlige:"Men sannheten skal komme for en dag.""Du vet bare ikke bedre. Enda"Her setter du din mening foran og over andres, og pstr at andre meninger skyldes uvitenhet.Jeg vet ikke om du fikk med deg filmen som dokumenterer homofili i dyreriket? Tror du disse dyrene ogs kan forklares med Freud, seksuelle overgrep eller kjnnsidentiteten?Du m gjerne ha dine meninger, men mten du hevder dem p, uten nyanser, ydmykhet og respekt gjr at du fremstr som en fundamentalist.I beste fall kan jeg si at din unge alder gjr at "Du vet bare ikke bedre. Enda", men jeg antar du er en del av et skalt "bibeltro" milj, der disse tingene alltid blir uglesett.Mten du hevder dine synspunker p er i beste fall respektlse, i verste fall er de ukristelige og fordmmende. Slik kristendom er like ille som f.eks islamsk fundamentalisme. Min rlige mening er at du br virkelig g i deg selv og se hvordan du oppfattes vs hva som er kjernen i kristendommen. Du er kraftig p kollisjonskurs. Forvrig br du ni-lese hva nyanser betyr.

Jeg tillater meg sitere Matteus 23,4, der Jesus advarer mot de skriftlrde og fariseerne: De binder tunge brer som ikke er til bre, og legger dem p folks skuldrer, men selv vil de ikke lfte en finger for flytte dem.Jeg lurer p hva det er som gjr at enkelte mennesker har s lite ydmykhet nr det gjelder deres egen fortolkningskraft. Jeg skjnner ikke hvorfor noen fr slik tro p egen fortreffelighet.

Martin, her er noe grunne over for deg:"S blir de stende disse tre, tro, hp og kjrlighet, men strst av dem er kjrligheten." 1.Kor.13:13.Kjrligheten er strre enn bde tro og hp.Forvrig br du merke deg nyansene mellom homofili og dens seksuelt utvende side. Man kan fint ha en homofil legning uten utve den.

Dette var en sterk historie, tiqui. Og det er godt at du forteller den, for slike historier er det for mange av. Og bare en historie er en for mye. S trist, s trist. bli fortalt at DEN DU ER er en det ikke er rom for hos Gud, som du tror p, m vre fryktelig vondt.

Til Tiqui: Jeg leker ikke Gud. Jeg snakker sannheten. Hvordan du takler det fr vre opp til deg. Synd at du velger reagere ovenfor meg slik du gjr, men jeg kan ikke st ansvarlig for dine valg. Til : Hei..Jeg vet godt at kjrligheten er strst, men allikevel godt at du tar det opp. Vi m minne hverandre p slikt hele tiden =) Kjrligheten er strst, for Gud er jo selve opphavet til kjrligheten..I en av mine artikler har jeg ogs summert kristendommen opp i s f ord som mulig, der jeg konkluderer med at nettopp kjrligheten er viktigst. Det kan du lese her om du vil: http://www.kristenblogg.no/?p=49Er ogs helt enig med deg i at man kan vre homofil uten bruke den seksuelt- om det er vanskelig tror jeg ogs at det kan vre..det kommer vel mye an p om hvor seksuelt aktiv man har vrt tidligere. Jeg tror kort fortalt at mer vil ha mer...dette er jo ogs da en praktisk rsak til at det er greit holde seg borte i fra det seksuelle fr man gifter seg. Nr man frst har ftt smaken p noe vettu..Nr det gjelder dette med at jeg er skallt unyansert..jeg kan ikke bli mer nyansert enn det jeg var i min forrige kommentar. Jeg vet at homofili ikke er ifra Gud, og da ville jeg ha vrt en dre som sa at "nja...bare kanskje.." Dette sier jeg ikke bare pga at jeg har tolket bibelen, men fordi jeg jeg kjenner flere som har ftt svar p dette direkte ifra Gud. Jeg vet ogs om flere som har blitt reorient. Forresten; om du ser p Jesu ord og handlinger..var han alltid mild nr han sa hva han mente? overhodet ikke. Av og til m man si ifra, og om folk ikke liker det, s er det virkelig deres problem og deres holdninger som m reevalueres. Jeg synes at jeg klarte dette ganske bra, men dere er som sagt ikke mottagelige for Guds ord p akkurat dette punktet..det har jeg selvsagt forstelse for...jeg var ogs liberal fr iforhold til homofili..det letteste hadde jo vrt om homofili ikke var syndig. Men slik er det ikke..og da blir det mange lange og egentlig meningslse diskusjoner..for dette er en verdikamp man ikke kan bli enig om..*sukk*Til Marion: Jeg er ingen fariseer, s drlig sammenligning.Kall meg en fundamentalist, ekstremist eller hva enn dere vil kalle meg..jeg kaller meg for en kristen og det gjr Gud ogs. Jeg har tenkt mye igjennom dette med homofili, fordi jeg virkelig bryr meg om homofile. De som fordmmer meg for noe annet, kjenner meg ikke. Ydmykhet ber jeg om at Herren gir meg flere ganger i uken, for det er en av de tingene jeg setter mest pris p..og p samme tid ber jeg om styrke til st opp for Gud.Dette blir min siste kommentar her. Jeg nr jo ikke igjennom til noen av dere- ikke at jeg er overrasket. Men godt forklare standpunktet mitt uansett. Orker ikke kverulere- jeg har ikke tenkt bli en slik person. Greit, ha det bra alle sammen.

"Nr det gjelder dette med at jeg er skallt unyansert..jeg kan ikke bli mer nyansert enn det jeg var i min forrige kommentar. "Neivel, det er isfall veldig synd, for du fremstr som srs unyansert. Jeg velger allikevel tro at du har forbedringspotensiale."Dette sier jeg ikke bare pga at jeg har tolket bibelen, men fordi jeg jeg kjenner flere som har ftt svar p dette direkte ifra Gud."Her glemmer du det viktige: dette er tro, ikke vitenskap, ergo har du ingen garanti for at disse som har ftt "svar direkte fra Gud" har tolket og vurdert og vurdert disse tingene utfra eget ststed."...men dere er som sagt ikke mottagelige for Guds ord p akkurat dette punktet"Jeg er srdeles mottagelig, men ikke for din mte hevde synspunktene p. Du har ikke fasiten. Ingen har fasiten, og den erkjennelsen er kristne ofte elendige til komme med.".for dette er en verdikamp man ikke kan bli enig om..*sukk*"Det er ikke en verdikamp, men rett og slett et sprsml om menneskesyn og respekt for alle de som tenker annerledes enn en selv gjr. Det er der din kunnskap svikter. Du blir ikke ydmyk av be Gud om det flere ganger i uken, du blir det av vre pen overfor alle som tenker annerledes enn deg. Vr mer opptatt av deres syn enn dit eget, s vil du antagelig utvikle dine egne synspunkter utfra dette.

, veldig bra innspill. Hvorfor skriver du bare om fluefiske nr du har s mye viktig komme med p andre fronter? :)

Kanskje fordi fluefiske er for tiden s mye mer moro enn mtte fortelle ekstremister at de m oppdage nyansene?Dessuten er fluefiske meditasjon, mens diskusjon med Martin er som fortelle en unge at man ikke skal spise sand (i mine yne nytteslst).

Jeg merker meg at det er viktigere for Martin f preke sin versjon av sannheten enn andre menneskers liv og grenser. Det flger av Martins syn at det var min venns problem med egne holdninger som drev ham til selvmord, ikke en ustanselig strm av overgrep i form av velmenende reorientering og forsikring om at han ikke var god nok for Gud.Jeg merker meg at kristenfundamentalistene overhodet ikke er villig til betrakte egne overgrep som synd mot Gud, kun de typene "synder" de selv slipper beg fordi de er s heldige vre heterofile. Hva med fokusere p egne handlinger fremfor bare refse andres? Du klager p flisen i din nestes ye, men ser ikke bjelken i ditt eget...Hvis man skal rangere synder, s vil enhver synd som gr ut over et annet menneskes selvrespekt, selvtillit, helse og liv vre verre enn personlige "synder" som ikke gr ut over andre. elske et annet menneske er flelser vi ikke kan styre. angi dette som synd er like absurd som forby noen fle smerte nr man skader seg. Man har ingen mulighet til kontrollere kjrligheten like lite som man har mulighet til kontrollere smerten. Hvis man i et forsk p elske Gud blir fortalt at hvis man fler smerte nr man skader seg ikke er god nok for ham, vil det vre en umulighet bte p det. Min venn valgte tro p disse kristne om at han mtte fjerne sine kjrlige flelser for bli god nok for Gud. Da det selvsagt var umulig, ble hans eneste lsning fjerne seg selv.Hvis de kristne var like opptatt av selvrefleksjon over egne handlinger som de er opptatt av refse andres handlinger, s ville man ftt en helt annen verden - og kanskje min venn ville kunnet dele sin felles kjrlighet til Gud med disse menneskene i stedet for bli stemplet som en som ikke holder ml.Jeg tror det er p tide med en reorientering fra rakke ned p andres handlinger til en refleksjon over konsekvenser av egne handlinger.

Jeg er helt enig i det du skriver, Tiqui. Og jeg syns det hadde vrt bedre om vi kalte dem "fundamentalistene" i stedet for "de kristne" - det finnes mange kristne som setter nestekjrligheten over refselsestrangen. Jfr Bjrn Eidsvg og sangen "Ein fr elska mens ein kan", for eksempel, eller Rosemarie Khn.

Veldig sterk historie Tiqui, og veldig godt skrevet, bde selve posten og dine kommentarer nedover. Sttter dem fullt ut.Kristendommen er god nr man gr inn til kjernen, slik som "...gjre mot andre slik man vil at andre skal gjre mot deg".Martin og hans like framstr som fariseere, som er mer opptatt av peke p "dem som ikke er som oss" enn p den kristne etikken. Var det noen som var p de svakestes side, som brydde seg om tiggere, homofile osv s var det Jesus, ikke fariseerne...

Tiqui: Historien du skriver om er ufattelig trist. Jeg grt faktisk da jeg leste den. Det er virkelig utrolig trist at din homofile venn kun mtte fordmmelse fra de kristne i hans omgangskrets, at det endte opp med at din venn tok sitt eget liv, og at han dermed ikke fikk oppleve den sanne, kristne kjrlighet fra sin kristne omgangskrets. Det er en tragedie at for mange kristne i dag mter andre mennesker med fordmmelse istedenfor kjrlighet. Frelsen, som din venn mottok, betyr at han bekjente for seg selv og andre at han la sitt liv i Jesu hender, og bekjente at han var en synder som trengte tilgivelse fra Gud. bli frelst betyr ikke at man er syndfri. Overhodet ikke. Det betyr at man tar et valg i livet sitt, at man velger gi seg selv til Herren, for deretter best mulig leve etter Guds ord og omvende seg fra synden. Din venns flelse av at han var et syndig menneske fordi han var homofil, m vre utrolig vanskelig deale med. Homofili ses kanskje av noen p som en strre synd enn andre synder (f.eks. det lyve), ettersom fordommene mot homofili som synd i samfunnet er mye strre enn fordommene mot f.eks. lyve. Men homofili er ingen verre synd enn andre synder, i Guds yne. Synd er synd, uansett hva det er. Derfor er ikke en homofil person "drligere" enn alle oss andre. Vi er alle syndere, p hver vr mte. Jeg er ikke bedre som heterofil, bare fordi jeg ikke er homofil. Jeg er en synder jeg ogs, og ber hver dag om tilgivelse for mine synder, som jeg nsker vende meg bort ifra. Tilgivelsen og hjelpen jeg har ftt fra Pappa Gud, gjennom FRELSEN, har faktisk bidratt til at jeg synder mindre, og ser faresignaler fr synden oppstr. Det priser jeg Gud for! Jeg sttter forvrig Martin i det han skriver i sine kommentarer. Det vre homofil kan ses p som en slags "avhengighet", p samme mte som man kan vre avhengig av ryk, rus eller annet. Det er like vanskelig - eller kanskje mye vanskeligere - "konvertere" fra homofili til heterofili, som det er slutte ryke eller slutte med stoff. Bibelen sier klart og tydelig at homofili er synd, som f.eks. det lyve. Vi som er frelst i Jesu navn har plikt til vende oss bort fra synden, og be vr Pappa Gud om at vi ikke skal falle i syndenes fristelser. For min del er jeg absolutt ikke mer opptatt av homofili som synd enn andre synder. Gradering av synd finnes ikke, ihvertfall ikke utifra det Guds ord sier om synd. Synd er synd uansett. Vi kristne skal ha mest fokus p den kjrligheten som ligger til grunn for tro p en allmektig Gud, ikke mest fokus p synd. P dette omrdet ser det ut som den kristne omgangskretsen til din venn sviktet. Og det er utrolig trist, tro meg! Likevel er det viktig opplyse folk om hva som er rett og galt, men det skal IKKE g p bekostning av den kjrligheten vi skal vise for vre medkristne og andre medmennesker. Vi kristne skal ogs st frem som gode eksempler p hva kjrlighet er, og vi skal kunne vise andre at vi kan omvende oss fra synden og forandre oss. Som apostelen Johannes sa mens han satt fengslet: "Ikke vr redd for sannheten, med mindre du vil forbli slave." Vi kristne er for drlige til fortelle om hva som er rett og galt. Mange av oss blir dessverre for lett med p sekulrhumanismens blge, som har skyllet over verden. Derfor godtas ofte litt for mye, slik at Guds ord blir ignorert. Kristendommen - som religion - har dessverre feilet p mange mter nr det gjelder dette. Derfor m vi kristne trre st fram med Guds virkelige budskap: Bibelens ord. Guds befaling om dette finner vi i Bibelen: "Menneskesnn! Til vekter har jeg satt deg for Israels hus. Nr du hrer et ord av min munn, skal du advare dem fra meg. Nr jeg sier til den ugudelige: Du skal visselig d! ? og du ikke advarer ham, ikke taler og advarer den ugudelige for hans ugudelige ferd for holde ham i live, da skal han, den ugudelige, d for sin misgjernings skyld, men hans blod vil jeg kreve av din hnd. Men nr du har advart den ugudelige, og han ikke omvender seg fra sin ugudelighet og fra sin ugudelige ferd, da skal han d for sin misgjernings skyld, men du har reddet din sjel." (Esekiel 3:17-19)Mer om mine holdninger til dette kan leses p http://www.kristenblogg.no/?p=74 med tilhrende kommentarer fra meg. Glem ikke at for meg som kristen er kjrligheten til mine medmennesker prioritet nummer n. I andre rekke kommer sannheten om Guds ord, som jeg bygger mitt liv p. Viser forvrig til denne artikkelen om homofili: http://idag.no/aktuelt-oppslag.php3?ID=10414

N har jeg vrt innom her flere ganger. Det gjr bare for vondt tenke p hvordan vennen din m ha hatt det i tida fr han gjorde sitt ugjenkallelige valg, tiqui. Det gjr vondt tenke p at dette er hverdagen for alt for mange homofile.

N ser jeg at det dukket opp en kommentar foran min, derfor vil jeg bare presisere flgende:Jeg sttter p ingen mte et konservativt kristent syn p homofili.

Marion og Goodwill: Heldigvis finnes det mange kristne som har skjnt at det ikke er deres jobb dmme. De har ogs skjnt at det heller ikke er deres jobb bedmme hvilken tolkning av Guds ord som er sant. Hvis Bibelen var entydig ville man ikke hatt alle de forskjellige retningene innen kristendommen. Tenk om de kunne forenes om det de har felles i stedet for lage skiller ut fra egne holdninger og tolkninger som de opphyer til det eneste sanne.Andreas: Jeg er mest opptatt av konsekvenser av handlinger. Alt man oppfatter som vre sant M IKKE sies i enhver anledning.Jeg oppfattet hans kristne venner til vre svrt velmenende - men s skjebnesvangert misforsttte. Homofili er ikke en avhengig, det er en medfdt legning. Den kan ikke reorienteres slik avhengigheter kan. Kjrlige flelser kan like lite kontrolleres som smerteutvikling ved fysisk skade. forby dette er absurd, umulig, hensynslst og respektlst.For ha tro p egen vei m man ikke overbevise andre om at deres vei er feil.

Fra Warrior of the Light, Paulo Coelho:A very large group of people are in the middle of the road, covering the path that leads to paradise.   The puritan asks: ?Why the sinners??   And the moralist shouts: ?The prostitute wants to be part of the banquet!?   The guardian of social values yells: ?How can one forgive the adulteress, if she committed a sin??   The penitent tears his clothes: ?Why cure a blind that only thinks about his illness and does not even show gratitude??   The ascetic complains: ?You allow that this woman pours expensive oil in your hair! Why not sell it and buy food??   Smiling, Jesus secures the open door. And the Warriors of the Light enter, independent of the hysterical screaming.Det heter ikke at de selvrettferdige skal arve himmelen.

Tiqui: du kommer med en usannhet. Du sier at homofili ikke kan reorienteres. Det er feil. Det finnes mange eksempler p at homofile som har funnet frelsen HAR blitt helbredet/reorientert. Ville bare ppeke det.

Tiqui: Det er utrolig at slikt skjer ogs i dag. Forferdelig trist, forferdelig grusomt, og forferdelig kunnskapslst av denne menigheten. Hvordan har de reagert i ettertid, vet du noe om det? Martin, du skriver: "Homofili er ikke fra Gud." - Hvordan vet du det? si at dette er noe du vet, det er hybris, og grenser mot blasfemi. Du tror ikke homofili er fra Gud. Men du vet det ikke, og om du ikke klarer se det, s er du faktisk med sttte opp om og legitimere de som driver folk for langt i det de forkynner og gjr. Enten du vil eller ikke er det dette som er konsekvensen. Og det br du vite om og kjenne til, s du vet hva du gjr, og str inne for det. Om den kristne forstelsen av dommedag er rett, s er det dette du i siste omgang skal st ansikt til ansikt med Gud og forsvare. S ja, det er alvorlige saker hva vi tror, og hva konsekvensen av vr tro er. Ogs for oss selv. "Dette sier jeg ikke bare pga at jeg har tolket bibelen, men fordi jeg kjenner flere som har ftt svar p dette direkte ifra Gud." Jeg har levd i kristne miljer i 20 r. Jeg kjenner ogs flere som har ftt "svar p dette fra Gud". Og som har ftt det svaret at homofili ikke er synd? Hvordan vil du vurdere hvem av disse som faktisk har ftt svar, og hvem som bare tror de har ftt svar? Og Martin, dette er ting du ikke br bli ferdig med diskutere. Men ikke for kverulere, men for selv lytte og legge merke til hvordan andre reagerer p det du sier, og etterprve logikken i svarene du fr. Gud skapte oss med to rer og en munn.Andreas: "Vi som er frelst i Jesu navn har plikt til vende oss bort fra synden, og be vr Pappa Gud om at vi ikke skal falle i syndenes fristelser. - - - Vi kristne skal ogs st frem som gode eksempler p hva kjrlighet er, og vi skal kunne vise andre at vi kan omvende oss fra synden og forandre oss. "Jesus sa: P fruktene skal treet kjennes. Nr fruktene av den lren du forkynner frer til at folk tar livet av seg, hvordan er da treet? Er det etter Guds vilje? Skal "vi" omvende oss fra synden og forandre oss, eller er det Guds gjerning i oss?

Historien minner jo ogs veldig om Bjrn Erik sin histore, som ble til filmen "BE - SKITNE, SYNDIGE MEG". Det er en utrolig sterk og god film, og den anbefales alle, ikke minst de som mener homofili er synd. http://www.dalchowsverden.no/be.htmlJeg har forskt finne igjen debattens om gikk i Vrt Land etter filmen, den var lang, grundig og svrt god. Men den er ikke p nett, med mindre man har abonementet hvor man kan lese alt av norske aviser de siste 20 (?) rene. Den kan kjpes for 100,-http://www.dalchowsverden.no/be.html

Enhver m ta ansvar for sine egne holdninger. Det nytter ikke skjule seg bak at noe str i bibelen. Hvis man oppriktig mener at homofili er galt - greit, s fr man si det. Men da man m argumentere for det selv, som et synspunkt blant andre synspunkter, og ikke framstille det som "sannhet", og skyve gud og bibelen foran seg.Joda, man finner bibelsteder der det "klart" gr fram at homofili er synd. Men man finner bibelsteder som gr god for bde grusomheter og en rekke merkverdigheter som aldri trekkes fram av kristne i dag. De fleste mennesker - ogs bibeltro kristne - vil anse en god del av det som str i bibelen som enten uvesentligheter eller utdaterte normer som m forsts ut fra datidens kultur. Andre bibelsteder blir derimot oppfattet som sentrale, og tas p alvor.Enkelte kristne vil ha det til at skillet her mellom det gamle og det nye testamentet. Men holdningene har jo endret seg mye opp gjennom historien, og jeg tror forklaringen er mye enklere: den troende bibelleser akepterer den delen av innholdet som bekrefter de holdninger han har fra fr, og opphyer dette til "sannhet", mens han ser bort fra (eller omtolker) resten. Enhver leser er et filter. Det er ikke mulig lese noe uten ogs tolke det man leser. Og sframt man ikke er uten samvittighet, kan man heller ikke unng ta stilling til det. Den som dmmer andre mennesker m derfor ta ansvaret for det selv, og ikke si at det er gud som dmmer. Hvis gud dmmer, trenger han nemlig ikke "velmenende" mennesker til gjre det for seg. Det vi sier om og til andre mennesker fr konsekvenser, og i visse tilfeller kan dette utgjre en dom i seg selv. Jeg pleier sprre kristne om flgende:Tenk deg at du oppdager et bibelvers du ikke har lagt merke til fr, i det nye testamentet, og som er helt i strid med det du pr. i dag oppfatter som riktig. Hva gjr du da? Og viktigere: hvorfor?Til slutt: en homofil kan sikkert "reorienteres", akkurat som en kristen kan, men vi pleier kalle det andre ting ("hjernevask", etc). Homofile kan imidlertid ikke velge vre noe annet. Kan kristne?

Andreas: Jeg mener alts at reorientering er overgrep, og at historiene du refererer til ikke er reelle. Det er ikke en usannhet, men jeg registrerer at du har en holdning om at dette er en sykdom som man kan helbredes fra. Det er en slik holdning jeg likestiller med overgrep fordi dermed sykeliggjr friske mennesker. Dine holdninger er derimot et valg du kan gjre noe med. Du kan velge mene hva du vil, men du kan ogs velge ikke sykeliggjre andre mennesker, trakassere dem med slike holdninger og i det hele tatt kan du velge la vre blande deg inn i andre folks liv som du ikke har noe med. Alt man mtte mene er sant, br ikke, og skal ikke sies uten tenke over konsekvensene av sine handlinger.En homofils kjrlighet til et menneske skader ingen. Din sykeliggjring av andres kjrlighet skader og i verste fall driver folk i dden.

Tiqui: Jeg vil at du skal vite at det er flott og viktig at du har skrevet dette innlegget. S mange som mulig trenger f vite om den skade enkelte kristne miljer skaper. Jeg synes ogs det er godt se at du har evnen til gjre noe viktig som et resultat av noe dypt tragisk. Jeg kan knapt forestille meg hvor vanskelig det m vre miste en venn. Det blir feil si at du gjr noe negativt til noe positivt, men det jeg vil si er at selv i en tung og vanskelig situasjon, klarer du gjre en positiv, viktig og god handling. Det er beundringsverdig. Jeg vil ogs si at du har hatt flaks som har ftt besk fra Martin. Jeg mener at hans kommentarer har langt p vei tydeliggjort hvor reelt problemet du tar opp er.Martin: Med bde mange og lange innlegg gikk du faktisk inn i en debatt bde med Tiqui og vrige (selv om du hevdet du ikke skulle gjre det). Ikke bare det, du ble ogs "en av de som kverulerer om dette emnet". Du skrev blant annet: ?Jeg leker ikke Gud. Jeg snakker sannheten? ...sterke ord jeg er glad jeg ikke har den grad av innsikt, kraft og evner det kreves snakke sannheten. For hva er sannhet, og for hvem? Hva jeg videre synes om dine holdninger og synspunkter kommer godt frem av kommentaren min til Tiqui. Til slutt synes jeg det er p sin plass med et sitat som ikke er fra bibelen: ?Du m ikke tle s inderlig velden urett som ikke rammer dig selv!(...)Tilgi dem ikke; de vet hvad de gjr!?Du m ikke sove ? Arnulf verland (1937)

Iskwew: God lignelse, det er sant, det er ikke de selvrettferdige som skal arve himmelen.Beate: Jeg kjente ikke disse menneskene, s jeg vet ikke hvordan de reagerte i etterkant. Jeg oppfattet dem - via min venn - som velmenende, men s til de grader med misforsttt fokus. Selv nr han ble trakassert s han alts gjennom deres handlinger og fant deres "gode" mening bak galskapen. Det eneste jeg vet om dem etter hans dd er at de ikke var i hans begravelse. Der var de som var glad i ham akkurat som det mennesket han var.Arne: Her var det mange nyttige ting reflektere over. Hper flere leser kommentaren din.

noen av sprsmlstegnene p slutten der skulle vrt apostrofer og en tankestrek. Men det klarer de riktig skarpe av dere finne ut av helt uten videre forklaring.

Carl Christian: Tusen takk for sttte. Ja, jeg er overbevist om at dette er en reell hverdag for mange som prver kombinere det som kan ses p som et umulig kunststykke. Det er dypt tragisk at det verste helvetet en homofil kan havne i, er en kirke som pstr de sitter p nkkelen til himmelen.

Tiqui: vi fr vre enige om at vi er uenige. Vi kommer ingen vei med dette, ettersom ingen av oss vil forandre p vrt syn. Ikke pst at jeg mener at homofili er en sykdom, for det er det ikke. Jeg mener at man kan helbredes bde fra synd og fra sykdom. Homofili er en synd, ikke en sykdom, p lik linje med andre SYNDER. Jeg sykeliggjr ikke mennesker. Jeg setter fokus p synden. Ja, jeg kan velge mene hva jeg vil: det vil si velge leve etter Guds ord og forkynne Guds ord. Du kan velge ikke tro p det, inntil den dagen Gud penbares for deg.

Tiqui: du kan forresten ikke pst at mine historier om helbredelse fra homofili ikke er reelle. Jeg kan godt finne frem flere eksempler til deg, og til og med hjelpe deg til f kontakt med dem som har blitt helbredet fra homofili. Men du tr kanskje ikke mte sannheten om at helbredelse fra homofili faktisk gr an og har skjedd?

Andreas (og dere andre fra kristenblogg): Kan ikke dere heller g i dere selv, fremfor forske stadig hevde deres suverene meninger?Jeg synes Beate sa det ganske s fantastisk:"Jesus sa: P fruktene skal treet kjennes.Nr fruktene av den lren du forkynner frer til at folk tar livet av seg, hvordan er da treet? Er det etter Guds vilje?"Takk, Beate!Dere (Andreas og Martin) minner meg om disse fundamentalistene som stadig skal invitere alle og enhver til sine "bibeltro" menigheter som har sett "sannheten" og derfor er bedre enn etablerte kirker.Takket vre Martin og Andreas har n kristenblogg.no ftt et stempel av meg: "Hjem for fundamentalister og ekstreme (u)kristne".Og skulle noen av dere finne p kommentere noe i min blogg, s skal jeg re-orientere dere langt ut av bde blogg og database. Jeg blir tidvis kvalm av mten dere formidler deres tro. Heldigvis vet jeg at det handler om dere som personer, fremfor kristendommens innhold.

ystein: beklager, jeg greier ikke ta deg serist nr du kommer med personangrep mot Martin og meg. Men jeg respekterer deg for ditt ststed, og forventer det samme tilbake. Synes du vi hevder mer suverene meninger enn du og f.eks. Tiqui gjr? Dine uttalelser viser meg at du er full av fordommer mot kristne. Vi er vant med mte motgang, men heldigvis preller det av oss med Guds hjelp. Det handler ikke om personer (Martin og meg), men om de ord Gud har gitt oss. Det er ikke Martin og jeg som har funnet p at homofili er synd. Det er Guds ord. ;)

Det str mangt og mye i bibelen som vi ikke praktiserer i dag. Jonas Gardell har skrevet en god bok om Bibelen.http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=144653&rom=MP

http://www.td.org.uit.no/brukerkurs/latex/oppgave/oldtekst.pdf

Andreas: du hevder at jeg er full av fordommer mot kristne, og antyder dermed at jeg ikke aner hva jeg snakker om.Jeg har vrt aktiv i kristne miljer de siste 23 rene. Jeg kjenner personer i alt fra statskirke, katolsk kirke, pinsemenigheter, karismatiske menigheter. Jeg har ikke fordommer mot kristne, men mot ekstreme kristne miljer. Det handler derfor ikke om kristendommen men fravret av nyanser og en selvhevdende tro p at kun de mest "bibeltro" har rett. Ved hevde at jeg er full av fordommer bekrefter du atter at du helst ser kun sort-hvitt. Jeg er ikke overrasket.Og du hever ikke deg selv ved si at dette preller av med Guds hjelp. Jeg kritiserer din mte formidle en tolkning av kristendommen p, og er derfor ikke en kritikk av kristne, kristendommen eller Gud. Skjnn at kritikken gr p deres menneskesyn, verdier og selvforhelligende mte omtale andre p. Ja, du er mer nyansert enn Martin, men ikke i ml. Svidt jeg vet omtales ikke homofili i bibelen, men homofil praksis. Men ekstreme miljer ignorerer jo nyansene.Andreas: jeg respekterer deg som person, slik jeg respekterer alle mennesker, men ditt ststed deler jeg virkelig ikke, s meningene dine fr ikke min respekt.

Andreas og Martin: Et tips: Hva med bare akseptere mennesker slik de er? Hva er vitsen med skremme homofile inn igjen i skapet (noe som er det beste resultatet av slik holdningstrakassering - i verste fall har jeg en begravelse friskt i minne)?Hva med heller akseptere dem, respektere deres grenser og la dem utforme sitt forhold til Gud med Gud uten deres innblanding?Jeg forundrer meg over en ting: Hva er det som skremmer kristenfundamentalistene s ufattelig ved at andre mennesker elsker noen av sitt samme kjnn? Hvordan kan disse flelsene vre s skremmende at det blir et altoverskyggende ml for dem kue dem? Homofili skader dem ikke, det skader ingen, og ingen har faktisk noe som helst med hvem andre elsker. Hvordan kan noe s fint som kjrlighet mellom to mennesker blir s skremmende at kristenfundamentalistene fullstendig ignorerer alle andre bjelker de mtte ha bde selv og i sin flokk? Hvorfor lages det organisasjoner for "reorienteing" for dette nr det ikke skader noen? Hvorfor ikke reorientering fra andre typer "synder" som faktisk skader og er farlige for andre folk?

Takk for gode linker, Iskwew. At noen s lettvint kan sette sine egne holdninger over medmenneskers liv og helse, det er meg ufattelig, men dessverre ikke overraskende, verken historisk eller i ntiden.

ystein: i orden. Har forsttt dine uttalelser. Forvrig tilhrer jeg ikke et "ekstremt kristent milj", hvis du lurer p det. :)

Tiqui: homofili skremmer meg ikke. Du misforstr. Mitt fokus er at mennesker skal bli lst fra synden, slik det str om i Bibelen. Homofile skader meg heller ikke, jeg nsker kun det beste for dem. Min oppfatning av det beste for dem er bygd p Guds ord, derfor nsker jeg at homofile skal bli lst fra den synden de lever i. Men vi blir ikke enige om dette uansett, kjre deg. Vi fr bare akseptere at vi har ulike meninger. :) Forvrig finnes det massevis av kristne organisasjoner som kjemper for nedbrytning av andre synder ogs, eksempelvis Frelsesarmeen (alkohol, narkotika, osv). Heldigvis gjr Frelsesarmeen en fabelaktig jobb, hvor enkeltmennesket tas vare p. Det finnes ogs andre organisasjoner som kjemper for bryte ned synd i samfunnet.

Andreas: Nei: I alle andre uenigheter kan jeg akseptere at vi er uenig. Men jeg kan ikke akseptere din holdning her. Den holdningen du har var den samme som drepte min venn. Jeg kan ikke akseptere oppfatninger, holdninger og handlinger som skader og dreper andre mennesker. Frelsesarmeen gjr en storveis jobb rettet mot problemer som man kan gjre noe med uten trakassere mennesker for den de er.

Jeg avslutter mine kommentarer n, Tiqui. Du pstr at jeg trakasserer andre mennesker, og at jeg er medskyldig i at folk tar livet sitt fordi Bibelen sier homofili er synd. Det vil jeg ha meg frabedt, og nsker ikke fortsette en debatt som ender opp i personangrep.

Andreas:"Du pstr at jeg trakasserer andre mennesker, og at jeg er medskyldig i at folk tar livet sitt fordi Bibelen sier homofili er synd."Om du ikke har ftt det med deg, s er det en stor diskusjon omkring dette i kirken. Kanskje ikke i din menighet, men i den etablerte kirken diskuters dette, nettopp fordi bibelen ikke er s bombastisk som du vil ha det til.Det er neppe behagelig f beskjed om at du str for et syn som tar livet av mennesker, men det fr du pinad st for. Ekstreme menigheter har i en rekke r drevet mennesker til selvmord og store psykiske problemer. Det er meget godt kjent. St for det du sier og innrm at konsekvensen av dine meninger er ganske voldsom!Makan, alts!

Andreas: Jeg angriper dine holdninger fordi de er skadelige og farlige. Jeg vil ogs ha meg frabedt at noen hevder at deres holdninger er viktigere forkynne p tross av andre menneskers selvflelse, liv og helse.Men noen selvransakelse har jeg jo skjnt for lenge siden at dine meningsfeller ikke vil akseptere. De trives nok litt for godt med rakke ned p andre.

"Jeg avslutter mine kommentarer n, Tiqui. Du pstr at jeg trakasserer andre mennesker, og at jeg er medskyldig i at folk tar livet sitt fordi Bibelen sier homofili er synd. Det vil jeg ha meg frabedt, og nsker ikke fortsette en debatt som ender opp i personangrep."Andras, det er ikke trakkasering, det er en realitetsorientering. Og du tar feil, du er ikke medskydlig fordi Bibelen sier at homofili er synd. Du er medskyldig fordi du sier at homofili er synd, og at mennesker kan bli syndfrie med egen hjelp. Det frste - at homofili er synd er en trossak, og det m du gjerne tro. Det andre er hyst ukristelig, og det kan du ikke tro og samtidig st i en kristen tradisjon.

Jeg er ikke fast leser av bloggen din Tiqui, men jeg syns denne posten er utrolig viktig. Det er ogs den pflgende debatten, og jeg klarer ikke la vre."Snne kristne" som Martin og Andreas er grunnen til at jeg sjelden forteller folk at jeg er kristen. Jeg er veldig glad for se at det er mange her som skiller mellom "fundamentalister" og "kristne", og for at det er s mange fornuftige stemmer. Min Gud er bare god, og han elsker ikke noen noe mindre fordi de er homofile. Snarere tvert i mot! Og DER har dere sannheten! Og med fare for vre sarkastisk, -til og med usaklig: Jeg lurer p om Martin og Andreas kunne tenke seg reorienteres til bli homofile for en ukes tid. S kunne de prvd g i de skoene. For det er vel bare reorientere dere tilbake? Og reorienteringen gr vel selvsagt begge veier regner jeg med?

Rverdatter: det er mange som nok ikke forteller at de er kristne. Jeg forteller det gjerne, og i stor grad fordi jeg mener kunne underbygge de fleste av mine verdivalg og tros-relaterte meninger.Heldigvis er det nok flere som deg enn som A&M her i landet. Det er nesten fristende si "Tilgi dem, Herre, for de vet ikke hva de gjr". Men jeg tror iblant at slik "kristendom" som de proklamerer fort kan bli godt straffet av Gud. Den tjener iallefall ikke kristendommen og nestekjrligheten. For det er srdeles lite kjrlighet lese utav kommentarene til disse ekstremistene. Snarere tvert imot.Rtten frukt, sier n jeg!

: Jeg har nok blitt "flinkere" til fortelle det jeg ogs (p mine gamle dager), og da har jeg noen ganger blir mtt med: "H? Er DU kristen?". Men det er jo egentlig en annen diskusjon.Jeg hper du har rett i at A&M tilhrer et mindretall med sine synspunkter. Desverre er det ofte de som skriker hyest som blir hrt.Tiqui: Takk for en bra post, som burde gi noen og enhver litt tenke p. :)

Og la meg bare legge til at den Guden jeg tror p elsker ikke til tross for, men p grunn av!

Frst og fremst, velkommen til deg, Rverdatter! Beate: Realitetsorientering! Takk, det var det ordet jeg lette etter, men hodet mitt var temmelig slitent i gr kveld.Rverdatter og : Jeg er strlende glad for at denne nyanseringen har kommet frem i denne diskusjonen. At de aller fleste kristne omfavner ideen om nestekjrligheten og respekt for menneskeverdet. Jeg er sjeleglad for at slike holdninger som drev min venn i dden heldigvis tilhrer et mindretall, ogs blant de kristne.Min venn hadde et godt forhold til en Gud som elsker uavhengig av hvem man er, problemet var de som ikke klarte godta det pga hans legning.P mange mter vil jeg takke A&M ogs, fordi de nettopp synliggjr hvor utrolig viktig denne tragiske hendelsen er. Det skjrer meg i hjertet at de frst kan grte for ham for s uten videre fortsette ufortrdent med understreke sin egen fortreffelighet og fremholde nyaktig samme hets.

Det er alltid trist nr menneskers navlebeskuende verdensoppfatning fr dem til trakassere andre mennesker .. bde som din venn, inn i dden, eller for andre, inn i en verden av psykiske problemer.Trist er det ogs, at din venn ikke var i stand til se sin egen verdi, bde som menneske og i forhold til den guden han trodde p, istede for la uvitenhet og ondskapsfulle "velmenende rd" fra idioter delegge for han. "Gud" bor likevel ikke mellom permer i ei bok. Og s visst ikke i de selvrettferdiges verden.Jeg blir som deg, kvalm av dem. Hper historien din hjelper noen som er i samme situasjon, til innse at det finnes omtanke og aksept bortenfor idiotenes rekker. Og finner en verdi i sitt liv selv om de ikke passer innenfor permene av ei gammel, utdatert eventyrbok

Lill: Takker for fin kommentar. Selvsagt er det trist at han ikke s andre utveier for seg selv og sin selvflelse. Men det er grenser for hvor lenge man kan hre at man ikke strekker til, at de gode flelsene man har for andre mennesker er betrakte som onde og at hvis man ikke endrer noe av det man overhodet ikke har kontroll p, s er man fortapt. 3 r med overgrep fjerner til slutt klarsynet.Slike psykiske overgrep har den effekten at man til slutt ikke tror p seg selv, det gjaldt ham som homofil i en kristen menighet som nektet ham egenverd, det gjelder kvinner i forhold til psykiske og fysiske mannlige overgripere, det gjelder menn i forhold til psykiske og fysiske kvinnelige overgripere, det gjelder barn av kontrollerende foreldre og alle som er utsatt for vedvarende nedbrytning.Ja, jeg hper som du at dette kan hjelpe noen, sette ting i perspektiv, og sette fokus p at det er konsekvensene av handlingene som betyr noe. Det hjelper ikke hvor velment intensjonene er nr nedbrytning av andre mennesker er resultatet.

Dette er en av ytterst f ganger jeg har lest en spass lang meningsutveksling p nett i detalj nrmest bokstav for bokstav! Jeg velger ikke blande meg inn i selve debatten; den er mer enn opplysende/avslrende nok fra fr.Takk for et viktig og sterkt innlegg Tiqui! Den siste kommentaren din fyller ellers ut hovedinnlegget p en glimrende mte.

Flott og viktig bloggpost, Tiqui. Og jeg kondolerer i tapet av din venn.Forvrig er jeg litt mlls av M og As bidrag i debatten. Jeg har mest lyst si at de kan holde kjeft og g og skamme/gjemme seg. (Ooops, der sa jeg det allikevel...)

Rockette: Takk skal du ha!Ja, der sa du det likevel, det skal vel litt mer til for gjre oss mllse, vel? ;)

*sukk*Vel, jeg har sittet p hendene mine lenge nok til at jeg tror jeg klarer unng de verste sarkasmene. To dager etter at debatten ser ut til ha lagt seg er det vel ikke mange som leser dette uansett. P den ene siden skal man ikke undervurdere implikasjonene av religise lresetninger. Nr man tror at- det finnes en Allmektig- som fordmmer [fyll inn passende "synd" her]- som lover evig pine til syndere som ikke angrer- men evig frelse til syndere som angrer,ja, da er det helt logisk forske omvende syndere, selv om de dr av behandlingen. En stolt homse skal brenne evig. En angrende homse skal leve i paradis. En angrende dd homse har tapt noen r p jorda, men det er fortsatt bedre enn brenne evig. Og konsekvensen fra et kristent ststed er at det er bedre mobbe en homse inn i dden. Bedre for offeret, endog.Men religion er ikke like enkelt som de religise vil ha det til. Hvor mange har ikke hrt at kvinnen skal tie i forsamlinger (Tiqui, hvordan _vger_ du blogge?) og at mannen er kvinnens hode? Det str i Paulus’ frste brev til korinterne, kapittel 11. Samme sted fastslr at det er en skam for en mann ha langt hr. Likevel har jeg aldri sett et eneste krusifiks der Jesus er avbildet som skinhead (faktisk pleier de kristne titt og ofte avbilde sin frelser med skulderlangt hr). Og i samme brev, kapittel 13, heter det: "S blir de stende, disse tre: tro, hp og kjrlighet. Men strst blant dem er kjrligheten." S kjrlighet er strre enn tro. I hvert fall hvis kjrligheten er heterofil og monogam.Hvis man ser bort fra de fr fundamentalistene som forsker ta den boka p ordet (hvert jvla ord, og dem er det mange av, ord alts), s praktiseres det en eller annen form for religion la carte. Man kan ta p seg en filthatt uten bry seg om shatnez-forbudet. Man hndhilser p en mann selv om man har mensen. Og det er vel ingen som vil mene at man vanhelliger kirken ved ordinere en prest som er blind p et ye, uansett hva som str i 3Mos 21:23? H?S, funksjonshemmede er alts med rene blitt lreite dyr, i likhet med griser. Men homoer er det ikke. Selv om den boka ble skrevet i en tid da man identifiserte homoseksualitet med hedensk avgudsdyrkelse, og man derfor utviste rituell prostitusjon fra tempelet - herunder spesielt nevnt homoprostitusjon, se 5Mos 23:17. Kristendom la carte, alts. Men de kristne velger gjerne dagens rett, servert av sitt lokale presteskap. Det er enklere snn. Og skulle man velge feil, s kan man jo alltids be om tilgivelse. Det gir kanskje ikke en homo livet tilbake, men det letter hjertet - og det sikrer deg en plass Der Oppe.

Enig, porc. Og enig tiqui. Jeg har egentlig en tanke om at de kristne er redde for samfunnsutviklingen, men da formulering er en vanskelig sak s tidlig p en lrdag, s fikk det bli med enigheten. og martin? (hvis du leser dette) "Jeg snakker sannheten" sier du. Hvordan kan man vite hva som er sannhet? Hvordan kan man vite at bibelen er sannhet nr den er skrevet av mennesker, og nr den er oversatt og tolket (av blant andre deg)? Det som er sant for deg, er ikke ndvendigvis sant for andre, s du skal passe deg for heve dine sannheter over andres.

Martin har begynt sine kommentarer til denne posten i en annen trd. Jeg flytter dem hit hvor de hrer hjemme:Postet av: Martin"Selv er jeg tilhenger av den konstruktive tilnrmingen, i et forsk p forst, bli klokere, mer kunnskapsrik og prve se saker fra flere forskjellige sider. Kanskje kan man faktisk ogs finne lsninger?"Det er da noe snodig at du sier dette nr du gr til angrep for meg p mine meninger nr jeg kommenterer i innlegget om din homofile venn. Det viser svrt tydelig at du ikke er ute etter forst meg, eller kunne se saken ifra flere sider. Sist av alt; det er langt ifra konstruktivt.Men sitt p din pidestall du. Husk at vemod er minst en like stor synd som fordmmelse som du anklager meg for ha..26.okt.2006 @ 05:30:51URL: http://www.martindrange.abcblogg.no

Postet av: TiquiHvorfor skulle jeg forske forst hvorfor du og Andreas mangler empati og respekt for andre mennesker? Hvis du vil ha forstelse for ditt synspunkt m du frst vise forstelse selv og ta utgangspunkt i at alle menneskers valg er like riktige for dem selv.For all del, hvis du mener at homofili er galt, s er du i din fulle rett til la vre praktisere homofili selv. Du har derimot ikke rett til bestemme om dette er rett eller galt for andre mennesker s lenge dette ikke gr ut over noen.Dine holdninger derimot er intolerante, skader andre mennesker, og er derfor uakseptable.Hvis du nsker konstruktivitet s m du ogs kunne akseptere at andres vei ikke trenger vre feil selv om du velger en annen vei for deg selv. Jeg ville aldri finne p angripe ditt valg om leve heterofilt - det er jo ikke min sak. Det er heller ikke din sak hvordan andre mennesker lever sitt seksualliv.At du tross viten om at jeg mistet en kjr venn pga nettopp den type proklameringer du str for, fortsetter fremholde viktigheten av nettopp den type handlinger, det er bde respektlst overfor et menneskeliv skapt av Gud, min sorg, og overfor alle som mtte ha andre mter leve p enn deg.Det bidrar p ingen mte til konstruktiv debatt, det skader kun. P fruktene skal treet kjennes.26.okt.2006 @ 20:20:02URL: http://tiqui.blogg.no

Postet av: MartinDet gr ikke an prve forst noe som ikke er der. Om du prver forst hvorfor jeg og Andreas "har manglende empati", s vil du jo ikke forst s mye. For jeg har kjempemasse med bde empati og respekt for andres veier i livet. Det er synd at du tolker det jeg skriver p din egen mte, da er det ikke rart at jeg blir tolket som fordmmende.Her er sitater hentet utifra en kommentar jeg skrev til deg i homofilidebatten:- "Kan de da reorienteres? det er jeg usikker p. Det er uansett deres valg og deres valg alene."- "Men om en homofil kristen hadde fortsatt leve med en av samme kjnn, s tror jeg at det ogs kunne fungert for den personen om den forstod at homofilien ikke var en del av Guds plan for mennesket."- "Om man da skal omfavne homofilien, m man ogs omfavne syndefallet..derfor kan jeg ikke omfavne homofilien. Men jeg kan omfavne de menneskene som er homofile. Jeg respekterer deres valg. Det er tross alt deres liv. Kun fascister ville tvunget homofile til leve i et heterofilt forhold, eller skadet/drept dem pga deres valg. Dette er som sagt mellom dem og Gud. S kan vi andre kristne veilede dem, om de er pen for det."Hva sier disse sitatene deg? Om en tar utgangspunkt i Jesu kjrlighet og om en ogs tar utgangspunkt i at homofili er en del av syndefallet; er en da en homofob? Jeg synes at det er svrt srgelig om tror at det er s enkelt. Da m du isfall vre en av dem som stempler biskop Kvarme som en psykopat. Prv forst meningene mine. Prv ta til deg nyaktig det jeg skriver og ikke tolk det p din egen mte.Mine holdninger er ikke intolerante. De str for det som er rett- nemlig moral og kjrlighet. Men fremfor alt kjrlighet. Og de skader ikke mennesker- med mindre mennesker lar seg skade av dem. De m se nyansene i alt jeg skriver og ikke bare ta til seg det negative. Ta ogs til seg det POSITIVE- samme feilen har kristne gjort i hundrevis av r. (ja, igrunn i ca 2000)..men vi er da heldigvis svrt s forskjellige.Det er faktisk min sak som en medkristen st opp for sannheten. nsker du forstelse for hvor jeg ser nyansene ligger, s er du velkommen til se akkurat dt. Et hint kan jo vre lese igjennom det jeg har skrevet med litt mer pne yne..?Jeg har stor respekt for din sorg, og nsker bde din avdde homofile kristne venn alt godt, og jeg nsker ogs deg alt godt. Jeg har ingen grunn til mene noe som helst annet.Hovedpoenget mitt var i forrige kommentar; ta saken, ikke personen. Igjen gr du p personen.Er det rart det er krig i verden..?..30.okt.2006 @ 01:02:27URL: http://www.martindrange.abcblogg.no

Postet av: TiquiMartin: Jeg tror vi rett og slett ikke diskuterer samme sak. Jeg gr ikke p personen, men p holdningene - og det var holdningene som finnes i kristne miljer jeg tok for meg i den triste posten om min venn. Du har bestemt deg for at du sitter p fasiten og sannheten, og at det dermed er din sak som kristen blande deg inn i hvordan andre lever sitt liv. Du sier at det er deres valg, men du vil svrt gjerne fortelle dem at det er et galt valg. Det er den holdningen jeg angriper, og som du med dine kommentarer gjr deg til talsmann for.Den saken du diskuterer er antagelig ikke disse holdningene og konsekvensen av dem, men i hvilken grad homofili er galt eller rett. Det var nemlig ikke poenget i min post, budskapet dreier seg om nr andres holdninger trakasserer noen til dde, da br man holde sine holdninger for seg selv og ikke plage andre under skalkeskjul av at man "str opp for sannheten". Det som er sant for deg - og det skal det f lov vre i ditt liv - det er ikke ndvendigvis sant for andre.For ha tro p din egen vei, trenger du ikke overbevise andre om at deres vei er feil.Jeg begynte ta for meg dine sitater et for ett, men jeg fant ut at jeg ikke har tid til bruke all denne energien p bare deg. Du har jo trukket diskusjonen din over i en annen trd enn der den begynte ? antagelig for f fred fra andre som mtte sttte meg. Det skulle ikke engang forundre meg om du har satt meg p ?agendaen? din for folk som trenger ?veiledning?. Vel, det nsker jeg ikke, og det hper jeg du respekterer. Som Paulus sier: ?Man skal prve alt, men holde fast ved det gode?. Jeg har prvd det kristne miljet og funnet det for lett, ikke et gode holde fast ved.Hvis det skal ha noen hensikt debattere mer med deg, s fr jeg flytte disse innleggene over til den trden der de hrer hjemme, slik at alle som er interessert i debatten ogs kan ta stilling til dem.30.okt.2006 @ 09:34:15URL: http://tiqui.blogg.no

Sprsmlstegnene er hermetegn. En liten blogsoft-bug.

Etter ha lest denne debatten klarer jeg bare ikke styre meg, jeg m f skyte inn en kommentar til Martin og Andreas! Jeg har selv bakgrunn fra kristne, tildels ganske fundamentalistiske miljer, men har meldt meg totalt ut derifra. Men jeg har alts fortsatt en kristen tro. La dette vre et premiss for det jeg n vil skrive. Som kristen er mitt syn p Bibelen like valid som bde Andreas og Martin, og jeg spr : Hvordan VGER dere hevde at deres syn p en s kompleks samling skrifter som Bibelen er den eneste sanne rette? En ting er hva dere velger tro for deres EGET liv, noe helt annet er hva dere velger sette opp som rettesnor for andres liv. Bibelforskning er et ytterst stort felt, og det er ikke slik at man "bare kan lese Bibelen som den str" som noen fundamentalistiske kristne s enkelt sier. Man kan ikke lese noe som helst uten en kontekst. Og den konteksten er bde ens egen bakgrunn, kulturforstelse i fra egen tid, dvs vre "briller", noe annet er konteksten forfatterne av Bibelen var i da den ble skrevet over en periode p noen tusen r. Og nettopp nr vi snakker om noe s vesentlig som et religist skrift som Bibelen (og Koranen for den saks skyld) skal man vre ytterst varsom med dra bombastiske konklusjoner om f.eks homofili. Det er ikke uten grunn at man i disse dager diskuterer homofili i mange kristne kretser, nettopp fordi det HERSKER FLERE SYN ! Og hvordan vger man da hevde at man er den eneste ene som leser riktig, som har forsttt, som har sett lyset? Det syns jeg vitner om en svrt uklok (n er jeg mild) holdning til livets vanskelige sprsml. Det str mye som er vanskelig forst i Bibelen, jeg sliter med mye av det selv. Men hvis man skal tro at Bibelen er guddommelig inspirert ville man vel ogs tro at vi mennesker ikke ndvendigvis forstr alt ? Det jeg FORSTR er at bde livet og Bibelen er kompleks, og at jeg skal vokte meg vel for "kaste den frste sten". Nr man hevder man har den ene rette holdning er man etter min mening en fundamentalist. Paulus sier et sted at vi forstr stykkevis og delt. Akkurat det syns jeg en del burde legge seg p minne....Anne

Jeg m mange ganger sprre meg selv hvor nestekjrligheten ligger i verden. Det er s mye brutalitet, og manglende mellommenneskelig forstelse og sttte. En kan ikke forvente at nestekjrligheten ligger hos en spesiell type gruppe, som de kristne. En m finne den i hvert enkelt individ, som utstrler godhet nok til overse grensene som ligger i at vi er forskjellige.Hper ddsfallet i det minste var en vekker for de som prvde endre hans strlende person. Men jeg tviler sterkt. Etter min erfaring er de som 'mobber' eller irettesetter verst ogs de som er mest selvgode. 'Jeg mener det jo bare godt' er vel en gjenganger der. Hadde flere tatt seg tid til bli kjent med de unike ulike individene som omgir oss i stedet for prve masseforme alle- ville verden blitt et bedre sted.

Anne: Jeg er veldig glad for dine presiseringer. Heldigvis er det mange kristne som skjnner ting m forsts i sammenheng, bde den sammenhengen som skriften er produsert i, og den sammenhengen vi lever i i dag. Man m ha gangsyn nok til vurdere handlinger utfra om de gr ut over andre mennesker eller ei.

Elle: Skriver under p hvert ord!

Martin fortsetter poste i en annen trd, men med referanse til denne debatten. Jeg flytter det derfor hit:Postet av: MartinJeg skrev faktisk ikke her for gjenoppta homofili-debatten, men for minne deg p at du ikke alltid er en s konstruktiv debattant som du hevder at du er. Hper at du faktisk som en voksen dame kan ta dette innover deg.30.okt.2006 @ 14:00:34URL: http://www.martindrange.abcblogg.noMitt svar:Postet av: TiquiKonstruktivitet krever at man prver finne en lsning p en sak. Nr du ikke diskuterer den samme saken som meg er ikke dine innlegg konstruktive i forhold til debatten om saken "min". Jeg gr ikke inn p en diskusjon om homofili er rett eller galt, fordi jeg mener at ingen kan bedmme andre menneskers privatliv. Det er derfor ikke et problem - eller sak om du vil - som trenger en lsning. At du nsker at jeg skal bidra konstruktivt i en debatt jeg ikke synes burde eksistere, det er for mye forlangt.30.okt.2006 @ 17:20:48URL: http://tiqui.blogg.no

Elle skrev:Hper ddsfallet i det minste var en vekker for de som prvde endre hans strlende person. Men jeg tviler sterkt.Det tviler jeg ogs p. S hvis han begikk selvmord for vekke noen, er jeg redd det var forgjeves.Kondolerer til Tiqui.

Skriv en ny kommentar