Den falske ingenjören ock andra svenska spår i Argentina

Det er snart to år siden sist vi traff hverandre sist - i Buenos Aires. Per Erik Tell og jeg møttes igjen på den nordlige halvkule i Malmø nå i starten av november og jeg fikk overrukket hans siste bok om svensker og deres skjebne i Argentina, hvor han forteller om sin egen reise der han sporer opp de mest utrolige historier og samtidig beskriver hverdagslige episoder som skjer underveis. Vi ble kjent på en månedslunsj i den svenske klubben i calle Tacuari midt i Buenos Aires sentrum, og hvordan vi møttes står faktisk beskrevet med en setning i det aller første kapittelet i Per Erik Tells bok "Den falske ingenjören og andra svenska spår i Argentina".

 Dette første kapittelet heter "Kosmopoliterna i calle Tacuari" og handler om dagens svensker og deres venner av ulike nasjonaliteter som samles for å spise svensk/skandinavisk mat, drikke akvavitt, synge drikkeviser å svensk i hyggelig selskap midt i arbeidstiden en fredag i måneden. Selv er jeg ikke svensk, men det er det heller ikke alle de andre besøkende der som er. Jeg og Per Erik oppdaget at vi nesten holdt på med samme prosjektet, bare med forskjellige mennesker, og vi har siden hjulpet hverandre når han har kommet over nordmenn underveis, eller jeg har kommet over svensker i min jakt på nordmenn i Argentina.

 

Nå to år senere er Per Erik ferdig med sin bok og den har nylig kommet ut på Massolit forlag. Jeg får en bok i presang med inskripsjon og greier når vi møtes i Malmø, og så får jeg med meg en til for å overbringe til en felles venn av oss i Argentina neste gang jeg reiser. På turen hjem har jeg allerede lest halve boken, den er veldig lettlest og skrevet i en naturlig tone som gjør at sidene bare flyr avgårde. Jeg har alltid synes at det er vanskeligere å lese svensk enn å forstå dem når de snakker, men Per Erik Tells språk er lettlest og engasjerende også for en nordmann. Og så er jeg stolt over å ha blitt nevnt med navn hele tre ganger i boken, selv om jeg ikke er i nærheten av å være svensk. ;)

 

Jeg kan gjerne anbefale boken for alle som gjerne leser om eventyrere, annerledes skjebner og historier, og som liker å få et lands kultur og historie sneket inn bakveien gjennom å lese om fantastiske virkelige menneskers liv og påfunn i en verden så langt borte fra der man kom fra. Likevel sitter jeg igjen med inntrykket av - som jeg også har fått inntrykk av når det gjelder nordmenn i Argentina - at avstanden blir så mye mindre når man ser hvilke bånd som har knyttet landene sammen gjennom mennesker som har levd med en fot i hvert land, og som etterhvert tilhører begge steder.

3 kommentarer

Takk for tipset! Dette hørtes ut som en interessant bok. At den bare er på svensk gjør ingenting.

Ha en fin dag! :-)

Nina, bare hyggelig. Håper du får glede av den!

Sv: Når man får beskjed om at det er mulig og bestille noe etter eget ønske, så bør man få det man bestiller. Man går jo ut og spiser fordi man rett og slett ikke gidder og lage det hjemme :)

Skriv en ny kommentar