Got Couch?

Verden er mindre enn du tror... 

(Foto: http://www.couchsurfing.org/)


Hvor kjøper du vennene dine?
Jeg har blitt spurt spøkefullt hvor jeg kjøper vennene mine når jeg forteller at jeg bodde i en seilbåt i ferien i Barcelona. Jeg kjøper selvsagt ikke venner, men det finnes en verden full av åpne, trivelige mennesker som stadig liker å utvide sitt nettverk både nært og fjernt, som gjerne stiller opp for andre som er av samme alen.


Før fant jeg slike venner ved innfallsmetoden. Jeg reiste et sted, og så ble jeg kjent med noen. Det dukket alltid opp noen som jeg trivdes med og som trivdes med meg. Med en holdning og forventning om at alt ordner seg, så gjør det ofte det.


Men for noen år tilbake oppdaget jeg at tusenvis av likesinnede hadde satt innfallsmetoden i system og laget et sosialt nettsted for reisende, backpackere og lokale overalt i verden. Medlemstallet har forlengst tippet over en million.


Har du en sofa til overs?

Prinsippet er såre enkelt. Hvis du har en sofa til overs og du liker besøk, så tilbyr du den som gratis overnatting til en person som er på reise i nærheten av deg. Når du selv skal ut og reise, kan du få muligheten til å overnatte gratis hos noen andre. Det er et pay-it-forward system hvor man får et sted og sove og hyggelige bekjentskaper et sted, og betaler tilbake med å gi det samme selv til noen andre.


Er det ikke skummelt?

Jo, kanskje. Det er fremmede mennesker som ber om å få bo hjemme hos deg, og som tilbyr sin sofa til deg. Men systemet prøver å ta høyde for dette. Man har et referansesystem hvor man skriver sine inntrykk av møtet med andre og angir grad av vennskap og hvor mye man stoler på vedkommende. Man har et verifiseringssystem som sjekker at du er den du utgir deg for å være. Dessuten har man et kumulativt tillitssystem hvor andre medlemmer kan gå god for deg, men du kan ikke gå god for noen andre før hele tre andre medlemmer har gått god for deg først. Det betyr at du ikke bare kan få tre venner til å melde seg inn og garantere for at du er snill og grei. Man bygger opp tillit over tid i systemet ved hjelp av de man treffer og hvor godt man blir kjent med andre. Slik sikrer man både en viss sikkerhet, men også at man fort luker ut snyltere - de som ikke er interessert i å bidra med noe selv.


Unik mulighet

Dette dreier seg ikke bare om en gratis overnattingsplass og det er det viktig å få frem. Det dreier seg om nettverk, om vennskap, om å gjøre verden til et bedre sted, en sofa om gangen. I tillegg til overnatting, finnes grupper for all verdens aktiviteter og interesser, og mange steder i verden er det alltid noen som arrangerer noe sosialt, utflukter eller andre sosiale aktiviteter for alt fra to personer til mange hundre.


I Oslo er det mange aktive som huser reisende, som reiser selv og som bidrar til at det skjer noe. Til nyttår ble det for eksempel arrangert en nyttårsfest hvor 90 mennesker feiret sammen fra hele verden. Andre ganger er det 3-4 stykker som finner ut at de vil gå en tur langs Akerselven, eller ta en øl. Både enkle og avanserte arrangementer altså.


Ikke dating

Dette er ikke et konkurrerende nettsted til datingtjenester, for det dreier seg ikke om dating i det hele tatt. (Selvsagt kan man ikke hindre om noen skulle falle for hverandre, men det er ikke den primære hensikten med opplegget). Det er mot retningslinjene å bruke tjenesten med tanke på å finne datepartnere.


Ikke for alle

Dette passer ikke for alle mennesker. Noen synes det uansett blir skummelt å kombinere fremmede mennesker med privatsfæren. Noen liker ikke så godt å reise selv. Noen har nok med sin egen hverdag og har ikke så mye tid til overs. Noen føler de har nok med de vennene de har. Slik er det og det er helt forståelig. Men for de som har lyst å utvide sitt nettverk, som søker utover og liker å treffe nye mennesker som kan inspirere og berike opplevelser, så er dette et megatips.


Så via dette sofastedet har jeg hatt flere folk på besøk hos meg, fra Portugal, USA, Spania, Argentina, Uruguay, Frankrike, Tyskland, Irland, Nederland og fra Norge (Rogaland), og jeg har møtt hundrevis av trivelige mennesker i alle aldre fra hele verden på sosiale eventer. Jeg ble en hyggelig jente på en lokal milonga i Antwerpen, lærte å spille blackjack på en sushi-kveld i Buenos Aires, overnattet i seilbåt i havnen i Barcelona, og prøvd så godt jeg kan å lage gode opplevelser for dem som jeg møter i Oslo.

Kanskje noe for noen av dere også?


Innlegg bilde

(Xaviers seilbåt: Mitt sofahjem i Barcelona i påsken.)Kommentarer:
Postet av: Sonja

Det er andre gangen på veldig kort tid jeg hører rosende ord om dette her. Jeg er blandt dem som synes dette virker litt skummelt, men jeg har tenkt meg til Australia (alene) i desember, og har forhåpentlig varmet til tanken innen det, for det virker jo litt gøy også, da.

11.aug.2010 @ 19:38
URL: http://ordentlig.wordpress.com
Postet av: Tiqui

Sonja: Klart det er litt skummelt, det er også meningen at man skal gjøre seg litt kjent på profiler til folk før man ber dem om en sofa, før man inviterer dem ut på en kaffe, eller før man inviterer dem hjem til seg.

Det som er mindre skummelt er å delta på noen av de mange sosiale eventene som organiseres der du bor. Jeg vet ikke om du bor i Oslo, men om du skal til Australia i desember og kanskje vil benytte deg av muligheten til å treffe couchsurfere der, kan det være lurt å begynne å delta litt her, slik at du får noen venner og et par referanser før du reiser ut. Det blir ikke på med så blide øyne med profiler som nettopp har blitt medlem kun for å få et gratis sted å bo.

Du finner Oslo-forumet (evt. forum for andre byer) under "Community" -> "My Groups" -> Search Groups -> Country: Norway

12.aug.2010 @ 12:32
URL: http://tiqui.blogg.no/
Postet av: Sonja

Tusen takk. Det var et veldig nyttig svar. Når jeg får tenkt meg om så er jeg jo mye mer interessert i å ha noen å henge med i noen dager, enn å bo hjemme hos dem (jeg er veldig glad i hotell!) i to uker. Nå skal jeg gå og registrere meg.

12.aug.2010 @ 18:22
URL: http://ordentlig.wordpress.com

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/21047676