Svineinfluensa i Argentina

gripea


Med det beskjedne omfanget svineinfluensaen har fått i Norge, har de fleste sikkert glemt hele saken og konsentrerer seg om å nyte sommersolen i stedet. Her i Argentina derimot, inntraff influensaen på verst tenkelige årstid, politisk måned og sosiale forhold. Her har panikken smittet fortere enn viruset rakk å mutere, og nå har pesten fått sosiale og økonomiske konsekvenser på mange andre arenaer som følge av smittepanikken.

De siste tallene
På nyhetene i forgårs var dødstallet 72, av disse er 50 i Buenos Aires og en av de nærliggende provinsene. Idag var tallet steget til 79 døde og godt over 100 000 smittede. Nyhetene fylles med de siste tall om sykdommen, og eksperter intervjues i samtlige kanaler om hvordan man best kan unngå smitte, hvor man bør søke hjelp om man har hvilke symptomer og avklaringer om både myter og fakta om situasjonen. Argentina virker lammet.

Situasjonen
Forrige uke begynte de første skolene og universitetene å avlyse klasser og eksamener. Denne uken er alle skoler og universiteter stengt. Bankene holder stengt fra i dag til og med mandag. Samtlige sosiale underholdningsaktiviteter, som teater, konserter, kino og enhver form for møteplass som samler folk i lukkede rom er også avlyst i 10 dager fremover i påvente av at de smittede enten skal dø, eller ikke lenger være smittsomme. De som må gå ut bruker munnbind og masker. Og de som ikke har masker pakker inn munn og nese i sjal og skjerf. Gatebildet er totalt forandret. Svelger du vrangt og hoster litt, er det plutselig tomt rundt deg på t-banen, og sild i tønne overalt ellers.

Men 79 døde av nærmere 50 millioner mennesker? 100 000 smittede høres voldsomt ut, og hadde det vært i Oslo ville det vært katastrofe, men 100 000 av 50 millioner er fortsatt ikke en stor del. I 2007 døde 7000 mennesker av neumonia, og det var ingen ekstraordinære tiltak for de stakkarene. Det er imponerende de mengder av tiltak som nå settes inn for en sykdom som i grunnen har begrenset utbredelse.

Politiske aspekter
Det var også merkverdig at dødstallet holdt seg stabilt på 23 døde i mange dager, om ikke uker i forkant av valget. Valget var fremskyndet fra sin egentlige dato i oktober, og tvang hele befolkningen ut i kulden for å stå i kø midt på vinteren, mens valg med obligatorisk stemming vanligvis finner sted på våren. Selve valgdagen var det en bitende kulde, og stemmeurnene befant seg utendørs i patioer. Folk uten skikkelige klær var tvunget til å tilbringe dagen i trekk og kø. Det var ingen store opprop om svineinfluensaen da. Folk hvisker om at valget var fremskyndet av politisk strategiske grunner av dem som allerede satt med makten i håp om å forlenge sine egne perioder. Man kan spørre seg hvorfor man valgte å opprettholde avgjørelsen om å fremskynde valget dersom influensasituasjonen var så ille. Dagen etter valget var dødstallet ikke lenger 23, men 55. Noe lukter hemmeligholdelse for å unngå at folk unnlot å gjøre sin obligatoriske borgerplikt.

Sosiale konsekvenser
Med de formidable tiltak som nå gjøres har store sosiale konsekvenser. Eksamener avlyses. Studenter som er avhengig av eksamensresultater for fremdrift i sine utdannelser må nå vente til høsten/våren for å avslutte studier de har gjort dette semesteret. Det forsinker en hel generasjon av studenter og setter kjepper i hjulene for de som var i ferd med å avslutte studiene, skulle skifte studiested, studere i utlandet eller skaffe seg jobb. Universiteter og skoler stenges. De ansatte drar ikke på jobb, og det er høyst usikkert om de får lønn denne måneden. Barn og studenter må holde seg hjemme, noe som skaper en prekær situasjon for familier hvor begge jobber. Det rapporteres at hushjelper nå jobber 80% mer enn vanlig.

48% av alle teatrale aktiviteter foregår vanligvis i juli og august når det er vinterferie. Alt er nå avlyst, noe som betyr at det ikke kommer inntekter inn, og ansatte går uten lønn. Folk går ikke ut, bruker ikke penger, tjener ikke penger, og de som er avhengig av variabel inntekt fra dag til dag, som taxisjåfører, butikker, enkeltmannsforetak osv, har antagelig lite eller ingenting å rutte med i vinterkulden. Folk har dermed enda mindre penger til å fø seg og kle seg med. Samtidig har en kuldebølge satt inn over landet som forventes å vare minst 10 dager fremover. Det hadde vært interessant å få dødstallene av sult, lungebetennelse og lignende for denne måneden og sammenligne dem med en evt svineinfluensa-risiko.

Influensaen inntraff i Argentina på verst tenkelige årstid. Det er midt på vinteren, det er fuktig, rått og kaldt, isolasjon i gamle hus er fraværende, og man er ikke vant til slike temperaturer som det er nå. Folk blir syke - også av andre sykdommer, og det hjelper ikke.

Videre fant influensaen her i Argentina et knippe sosiale tradisjoner som dessverre hjelper virusets fremmarsj i kulden. Det er vanlig å hilse på hverandre med kyss på kinnet. Nå ser man at folk vegrer seg mot denne ellers så hyggelige gesten. Det er vanlig å nyte mate sammen i private sammenhenger hvor alle drikker av samme metallstrå. Med dagens panikk har denne stolte og gamle tradisjonen fått seg et skudd for baugen. Dessuten er det plutselig flust med eksperter i alle media ute med det gode gamle råd å vaske hendene sine noen ganger om dagen. Hygiene har vært tatt av undervisningspensum i mange år, og man har nå et par generasjoner som rett og slett ikke er vant med å vaske seg på hendene. Tradisjonen med den nære tango-omfavnelsen hjelper vel heller ikke på smittebegrensninger, og de fleste milongaer er også avlyst.

Tatt i betraktning alle disse faktorene som hjelper virusets fremgang, så synes jeg fortsatt at 100 000 smittede er beskjedent, og dødsraten på 79 av disse forblir begrenset. La oss håpe at de sosiale konsekvensene av paranoia-tiltakene ikke langt overskrider de tap man måtte hatt om man hadde holdt samfunnet igang.

Kommentarer:
Postet av: ~SerendipityCat~

Rart og trist å høre om de store sosiale og økonomiske konsekvensene dette får for folk der borte, mens man her nå nærmest fnyser over hvor "oppblåst" dette med svineinfluensaen var... Ser ikke lenger enn til sin egen stuevegg altså...

09.jul.2009 @ 17:24
URL: http://www.serendipitycat.no
Postet av: Tiqui

Serendipity: Men spoersmaalet er jo i hvilken grad det er influensaen som foraarsaker disse konsekvensene, eller om det er andre faktorer som spiller inn. Det virker - etter tallene aa doemme som om det kan vaere en smule oppblaast her ogsaa, men tiltakene og konsekvensene av dem vil jo vaere like reelle...

09.jul.2009 @ 19:29
URL: http://tiqui.blogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/9955614