Søker nordmenn ensomheten?

 

Man blir først klar over egne kulturelle finurligheter når man må sammenligne seg med andres finurligheter ;) 


maciejduczynki

(Foto: Tyvlånt av fotografen Maciej Duczynki)


Da jeg kom hjem igjen etter å ha bodd i Bolivia, skulle jeg ta bilder fra Norge for å sende til mine venner der. Jeg tok bilder av det jeg tenkte var det fineste vi har - naturen, snøen, skarp, lav vintersol, og meg selv på enkelte av bildene.


Reaksjonen var umiddelbar: Joda, det var vakkert - men hvor er alle menneskene?


Det var først da jeg ble bevisst hvordan vi nordmenn søker ensomheten, helst vil være alene, iallfall ikke få med andre folk på bilder, og hvor det vakreste motivet er rent landskap i ensomhet.


Bolivianerne derimot søker mot plazaen, mot menneskemengder, mot sosiale arenaer og har vanskelig for å forstå at det går an å nyte å være alene. Noe som av og til ble et problem for meg siden jeg er vant med og trenger å være alene til tider.


I neste runde skulle jeg derfor ta bilder i byen, få med folkelivet og vise at det finnes tross alt mennesker i Norge også. Men det var uventet vanskelig å få til. Både skygget folk unna når de så kameraet og ventet høflig med sin gjøren og laden for å la meg ta bilder uten folk. Dessuten gjorde det nesten vondt i pekefingeren når den trykket ned utløseren med et kaotisk motiv i linsen.


Men bolivianerne ble beroliget og skjønte at jeg hadde tross alt et fint liv i Norge også, og slapp å vandre ensom i gold natur resten av livet.

5 kommentarer

Hm, jeg tror ikke det går an å generalisere på den måten. De fleste bilder som nordmenn tar er sannsynligvis festbilder (se facebook). Men klart hvis man vil "vise fram Norge" til utlendinger så blir det gjerne naturbilder. Jeg kjenner få nordmenn som søker ensomheten, nordmenn flest gjør ting stort sett sammen med venner og familie, en ser dem sjelden alene. Men bildet som kommuniseres om nordmenn er selvfølgelig dette som du beskriver.

Dette er vel mer et spørsmål enn en generalisering?Spørsmålet dreier seg ikke om å søke en permanent ensomhet, men det å ha behov for "tid for seg selv". Det er også snakk om det å ikke søke sammen med mennesker man ikke kjenner, og helst ville ha naturen og tid for seg selv sammen med de man allerede kjenner og slippe å forholde seg til ukjente. Det er få av disse festbildene på facebook som inneholder tilfeldig folkeliv, de er forbeholdt de man kjenner fra før, og derfor er de også mer private.Med å søke ensomheten tenker jeg her på den romantiseringen vi har av "å komme seg bort", "ha noe for seg selv", "frihet og ro i naturen" osv osv.Selvsagt ser man folk sjelden alene, fordi da er de nettopp ikke ute blant folk...

Hmmm.

Jeg har noen Norges-bilder på hjemmesiden min, og de er helt korrekt bilder av landskaper. På den annen siden er Brasil-bildene også bilder av landskaper.Men det sier vel mer om min norske natur enn om brasil :o)

Nettopp, Iskwew, det er jo like fullt du som har tatt bildene fra Brasil. Det er jo ikke uventet at det vi synes er vakkert her og setter pris på hjemme, at vi også vil like det tilsvarende om man er et annet sted?

Ha, å bli alene for en stund kan gi man mulighet for en ny begynnelse. I år reiste jeg rundt i Norge helt alene og det var en spesiel opplevelse og kanskje også fordel fordi man møter mer interessante folk.

Skriv en ny kommentar