Å puste

Nesen og munnen er såvidt over vann. Vannet glir sakte nedover kinnet i det jeg puster inn. Jeg holder pusten litt, kjenner at hodet flyter lettere, armene slapper mer av, magen berører vannskorpen og tærne strekker seg oppover. Alt uten en muskelbevegelse. Jeg slipper pusten ut igjen og kjenner vannskorpen stige på kinnene igjen, fylle i og glatte over øyehulene, så bare nesen og munnen igjen er over vann. Rumpa og føttene blir tyngre og søker mot bunnen. Men før jeg synker under puster jeg inn igjen. Lungene fylles, og kroppen blir lett igjen.

Jeg ligger i en X-form. Armene opp og ut til siden. Føttene i diagonale linjer fra armene. Til å begynne med spenner jeg musklene for å holde formen, beveger meg litt for å holde meg flytende. Konsentrerer meg om pusten.

Det er en jobb å puste. Puste ut er mest arbeid. Man må puste ut, uten å miste flyteelementet i kroppen. Kompensere for økende tetthet med riktig fordeling og motstand i vannet. Man må ikke puste ut for lenge, da synker man.

Puste inn er som en lykkefølelse. Jeg kan gjøre det gjennom nesen om munnen skulle ha sunket under. Innpusten brer seg nedover i lungene og føles som den siver ut i alle deler av kroppen som en etter en flyter opp og dupper litt øverst i vannet. Jeg vil holde pusten og flyte oppå vannet. Men så må man puste ut igjen.

Til slutt får jeg kontroll på det, og resten av meg begynner å slappe av. I stedet for å konsentrere meg om at jeg flyter, begynner jeg å kjenne etter hvordan det føles å flyte. Jeg lukker øynene, kjenner strømmer i vannet mot kroppen. Jeg er i bevegelse uten å røre meg. Det føles som et lite løv som driver på et nesten vindstille tjern.

Strømmen driver meg sakte rundt. Jeg kunne lagt slik i en time, drevet med strømmen nedover en flod og sett hvor jeg havnet.

Jeg våkner når hånden min dunker borti bassengkanten. Føttene synker rett til bunns, og jeg åpner øynene litt søvndrukken og ser rett inn i et smil.

- Jeg måtte bare forsikre meg om du pustet, sa han.
- Takk, sa jeg, og tenkte at det var akkurat det jeg gjorde.

For første gang på lenge hadde jeg virkelig pustet.

24043522885f94b5859f
(Foto: Prakhar på Flickr: Creative Commons)
4 kommentarer

Det er slik vi skal nyte fjorden denne sommeren! *glede seg*

Goodwill: Gleder meg, jeg også! :D Men aller først skal jeg flyte med vinden over Atlanteren igjen en liten svipptur ;)

Å puste er forøvrig noe av det viktigste vi gjør. Smart å gjøre det ordentlig ;o)

Forløsende ord, det der...:)

Skriv en ny kommentar