Jeg har et mat-problem

Jeg har verken spisevegring, anorexi eller bulemi. Men jeg har et mat-problem. Jeg vegrer meg mot å lage mat. Det finnes ingen som helst problemer med å spise den eller forholde seg til å spise, men jeg orker ikke, gidder ikke, vil ikke lage mat. Jeg har fryseren full av ingredienser som jeg før syntes var lettvinte og som ble gode og sunne måltider. Men det er et tiltak å gjøre noe med det. Jeg åpner fryseren, ser på det frosne innholdet og lukker den igjen. Det er for stort tiltak å sette igang å tine det. Å planlegge dagen i forveien med å ta ting ut til tining på kvelden for så å tilberede og spise dagen etter, det er for komplisert. Å putte det i mikrobølgeovnen så det tiner på 10 minutter er også et tiltak. Jeg vil ikke at det skal være slik, men slik er det, og slik har det vært lenge.

Jeg har ikke noen rasjonell forklaring på dette. Både tid, penger og muligheter har jeg for å kunne lage mat, men jeg vegrer meg. Selv om jeg vet jeg burde spise sunnere, selv om jeg vet det ikke tar lengre tid enn å skrive denne bloggposten, selv om jeg egentlig tror jeg ville være mer fornøyd med egenlaget mat, så gjør jeg det ikke.

Dette fører til et oppblåst budsjett på ferdigmatfronten. Enklest, kjappest og minst arbeidskrevende som mulig. I norske butikker i dag er det flust med slikt, men det er enten junk-mat, ikke så veldig sunn mat, eller ganske lite variert mat. Noe som gjør at ikke bare budsjettet blir oppblåst.

Er dette en ond sirkel? Er det slik at jo mer dårlig og kjapp mat man spiser, jo mindre lyst får man til å lage skikkelig, sunn og god mat? Hvordan kommer man eventuelt ut av en slik ond sirkel, og er det også noe jeg kommer til å vegre meg mot? Er den eneste sjansen å sjarmere en mann med kokkelerings-interesser?

valpekull
(Foto: Valpekull med enkel tilgang til mat. Tyvlånt fra kennel Cascilius)

Kommentarer:
Postet av: Anathema

Jeg har også dette matproblemet og har alltid hatt det. Foretrekker å gå ut og spise ;-)

01.apr.2008 @ 14:34
URL: http://anathemablog.blogspot.com
Postet av: HvaHunSa

Kjenner meg igjen! Nesten da, for jeg kjøper nesten aldri ferdigmat. Synes det meste smaker crappy og utvannet, eller det er proppfullt av fett for at det skal smake mye. Med unntak av sushi da, fra Mitso sushi, eller noen andre av de gode.

Men jeg, som elsker å lage mat, som kan lage mat, jeg gidder ikke anstrenge meg når jeg skal spise alene. Når jeg får besøk derimot, så kan jeg holde på natt og dag for å forberede noe spisbart. Det ligger på motivasjonsplanet, helt klart. Jeg er ytre styrt når det kommer til matlaging.

01.apr.2008 @ 14:37
URL: http://hvahunsa.wordpress.com
Postet av: Tiqui

Anathema: Å gå ut og spise, eller å kjøpe noe med seg i farten er jo (dessverre) løsningen på slike mat-problem. Men i lengden er det antagelig ikke like bra verken for magen eller lommeboken.

HvaHunSa: Det er nettopp det som er problemet! Jeg synes også at ferdigmat smaker crappy og utvannet og jeg blir skikkelig misfornøyd når jeg spiser det. Hver gang tenker jeg at jeg kunne laget dette så mye bedre og billigere selv. Men gjør jeg det? Nei.

Sushi er heldigvis en av de sunne, gode, kjappe take-away-variantene man har. Hva med å starte en blogger-sushiklubb?

01.apr.2008 @ 14:56
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Tiqui

HvaHunSa: PS! Motivasjonsstyrt matlaging... er det derfor jeg sjelden inviterer noen på middag, for da slipper jeg å motivere meg til å lage mat?

01.apr.2008 @ 14:59
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: HvaHunSa

Men liker du aldri å lage mat, overhode? For da hjelper det jo ikke hva man gjør. Du trenger noen postitive matlagingsopplevelser, gjør du. Kanskje jeg skal introduesere deg for en venn av meg? Han er utdannet kokk med lærertid på Bagatelle, og erfaring som kjøkkensjef på Madserud Gård. I tillegg er han en utrolig hyggelig og underholdende fyr. Jeg har laget mye mat sammen med ham (catering), og han har lært meg både matglede og en mengde triks :-)

01.apr.2008 @ 15:13
URL: http://hvahunsa.wordpress.com
Postet av: Tiqui

HvaHunSa: Det synes jeg høres ut som en genial ide! Hyggelige, underholdende fyrer har jeg iallfall ingen vegring mot ;). Vegringen mot matlaging har ikke alltid vært så ille som nå. Jeg tror jeg har havnet inn i feil spor, altså den onde sirkelen av en matlagingsklisje.

01.apr.2008 @ 15:17
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: HvaHunSa

Da skal jeg søren meg ha det i bakhodet Tiqui, ved neste korsvei (der jeg og kokken skal catre sammen) så får også du en innvitasjon! (Så få jeg sneket meg til å hilse på deg også:-)

01.apr.2008 @ 15:31
URL: http://hvahunsa.wordpress.com
Postet av: Tiqui

Ha det i bakhodet du! Ellers er jeg ikke vanskelig å få med seg ut et sted de serverer sushi - sånn om du skulle ha fryktelig lyst til å hilse på, mener jeg.

01.apr.2008 @ 15:45
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: HvaHunSa

*noterer* :-D

01.apr.2008 @ 17:45
URL: http://hvahunsa.wordpress.com
Postet av: Tiqui

- bare jeg slipper å lage den! :D

01.apr.2008 @ 19:27
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Elle

Råd: Skaff deg en mann som er både kokk og utdannet ernæringsrådgiver (el.l.)!

PS: Desto mer man spiser av ferdigmat, desto mindre energi til å endre matvanene.

PS 2: Og du som er ei sånn eplesunn dame i bunnen da- Hvordan kunne dette skje?

02.apr.2008 @ 09:08
Postet av: Tiqui

Elle: Ja, jeg tror jeg skal annonsere etter en kokk/elektriker/rørlegger/snekker. Da skulle jeg ha dekket et par-tre behov som jeg ikke er så glad i fikse selv ;)

PS: Ja, jeg tror den onde sirkelen befinner seg omtrent der.
PS2: Jeg prøver jo fortsatt å være sunn, men har en vegring mot å lage mat, ikke mot å spise sunt. Det har jeg hatt lenge. Når jeg først gjør det, lager jeg gjerne for hele uka, så slipper jeg de andre dagene.

02.apr.2008 @ 09:44
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Håkon

Siden frysen er full så høres det ut som det er motivasjonen det står på, og jeg kjenner meg igjen. Det er antagelig grenser for hvor mye snadder man gidder å lage til seg selv og ingen andre (men du verden så langt den grensen kan tøyes)

Jeg har en mistanke om at grensen kan tøyes enda litt til ved å starte en matblogg, men jeg tror jeg skal understreke ordet litt.

For min egen del ender jeg vel opp med å åpne en kafé, eller noe - hva nå enn noe kan være.

03.apr.2008 @ 20:20
URL: http://www.digme.net/blogg/
Postet av: Håkon

(og, nei, jeg er dessverre en elendig rørlegger, til tross for at jeg av en eller annen grunn har et kurs i hydraulikk)

03.apr.2008 @ 20:25
URL: http://www.digme.net/blogg/
Postet av: Teide

Tiqui, min konkrete anbefaling for å komme i matlagingsmodus er å gå i en matbutikk med riktig godt utvalg av ferskvarer og grønsaker. Kiwi/Rimi etc gir ikke den helt store inspirasjonen...

Ellers har vel de fleste noen "standardretter" vi lager når vi ikke kommer på noe annet. Hvis det hjelper skal du få en av meg: Lag kjøttsaus. Fyll oppi en stor grønn paprika. Legg på ost. 5-10 min i ovn. (Jeg har kjøttdeig, løk, tomat, tomatpuré, hvitløk/chilisaus, salt/pepper og litt vann i sausen). Kjempegott.

(Det er ikke vits i å klikke på linken, bloggen er ikke oppdatert på et år)

04.apr.2008 @ 08:34
URL: http://teide.blogg.no
Postet av: Teide

...Foruten et lite innlegg jeg plutselig lagde, men som på ingen måte betyr at jeg er tilbake. Jeg måtte bare få noe ut.

04.apr.2008 @ 10:08
URL: http://teide.blogg.no
Postet av: Tiqui

Håkon: Ja, det er motivasjonen det går på. Men den stopper på et uvisst punkt i prosessen. Jeg handler inn med friskt mot og med ambisjoner om retter jeg har lyst på, men så orker jeg ikke lage dem likevel, og frysen fylles uten at jeg bruker det. Matblogg kommer jeg nok aldri til å starte er jeg redd/glad for.

Du er helt sikkert en mye bedre rørlegger enn meg!

04.apr.2008 @ 18:10
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Tiqui

Teide: Først, hyggelig å se deg online igjen! Det er derfor man har blogg - for å få ting ut når man har behov for det. Da stiller bloggen alltid opp!

Som jeg nevnte til Håkon så er inspirasjonen der mens jeg er i butikken, det er når jeg kommer hjem og må gjøre noe med det at frysern smekkes igjen. Men den retten din hørtes god ut, så skal notere meg den bak øret!

04.apr.2008 @ 18:12
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Håkon

Mitt første tiltak mot en full fryser var å slutte med slikt og satse på ferskvare. Kjøleskap får holde. Dessverre er ikke grønnsaker som gradvis blir mindre ferske særlig motiverende de heller :-| (Og, du verden så jeg savner frukt og grønt som ikke har modnet på et lager. Kanskje jeg bor i feil land?)

Nå vel, når jeg gidder satser jeg på det enkle. En saftig kyllingfilet (ikke prior nei) med godt krydder, litt stekt sopp, og med en mild mole (avocado, eple og lime)?

Uansett hvordan jeg vrir og vender på råvarene er det utrolig hvor mye mer motiverende det er å lage to eller flere porsjoner enn én.

04.apr.2008 @ 18:47
URL: http://www.digme.net/blogg/

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/5777065