På seg selv kjenner man andre

pekefingerNår du retter en finger mot andre, peker tre fingre tilbake på deg selv.

Men også denne lille finurlige sammenhengen er lettere å oppdage hos andre enn hos seg selv. Når kollegaen din klager på noen på jobben, så humrer du kanskje litt i skjegget over at du til stadighet overhører den samme kollegaen begå nøyaktig samme irriterende handlinger som vedkommende klager over. Når du instinktivt reagerer kraftig på en uttalelse fra andre, eller noe de andre gjør, så kan det hende at andre humrer i skjegget over at du selv ofte faller i fellen og gjør nøyaktig det samme selv. Det er utrolig lett å komme i konflikter med mennesker som er ganske lik oss selv, nettopp fordi de egenskapene man har felles gjerne forsterkes i en stadig økende spiral i løpet av samværet.

Selvsagt er det tryggest og festligst å gjøre andre oppmerksom på at de har minst tre fingre som peker tilbake på dem, men er vi istand til å sette fingeren på oss selv uten å bli gjort oppmerksom på det?

- Hva var grunnen til at jeg brukte en time på vei hjem her en dag på å formulere og reformulere en diskusjon i hodet mitt som grenset til krangel?
- Hva var grunnen til at jeg fikk en dårlig start på dagen da jeg irriterte meg over noen medtrafikanter?
- Hvorfor har jeg en tendens til å legge merke til visse typer irriterende atferd hos andre, mens jeg nesten ikke registrerer atferd som jeg vet at enkelte andre irriterer seg over?

Kan det være at utvalget av hva jeg irriterer meg over, har samsvar med enkelte dårlige sider ved meg selv som jeg kanskje ikke er klar over og antagelig burde ha jobbet med? Kan det tenkes at krangelen i hodet mitt ikke skulle vært rettet mot den andre, men mot min egen evne til å takle situasjonen? Kan det være mulig at man lettere blir oppgitt og sur på andre, når man i bunn og grunn har grunn til å være skamfull over seg selv?

Mange har sagt på ulike måter at man kun kan kontrollere sin egen adferd, ingen andres. Antagelig kan man bare kontrollere sin egen pekefinger også, ingen andres.. tar du utfordringen sammen med meg å se hva som dukker opp når vi vender den mot oss selv?
12 kommentarer

Vel verdt å tenke på det du skriver :-)

Der satte du ord på noe jeg har grublet litt over i det siste. Bare at du evner å formulere det utrolig godt også.

Her skriver du om noe jeg selv har tenkt litt på. Og som jeg nå angrer på at jeg ikke har skrevet om på min egen blogg :P Det at andre mennesker kan være speilbilder for oss, kan være et viktig tankekors å ha i bakhodet når ubehagelige situasjoner i forhold til andre mennesker oppstår! Det kan være ubehagelig å grave i seg selv på den måten, men fruktene av det kan definitivt være verdt det tror jeg.Det er jo også derfor det er så viktig med venner som tør å si ifra og være ærlige. Så kan de også gjøre en oppmerksom på slike ting..

Liss: Ja, jeg tror det, og man blir vel aldri ferdig med å reflektere over egen rolle blant folk heller.Lin: Tusen takk! Hva var det som trigget grubleriene dine i det siste?Martin: Ingen grunn til å angre - det er lov å skrive om samme tema selv om noen andre har skrevet om det! Og du har rett i at det lett kan bli ubehagelig å grave i egne begrensninger, men tror likevel man blir klokere og mer rustet for fremtiden av det.

Ikke noe spesielt, egentlig. Mer en fundering over hva man reagerer på sterkere enn man reagerer på andre ting. Å jobbe innen psykiatri og sammen med veldig mange oppegående og dyktige fagfolk som gjerne deler kunnskaper fungerer også bra. I psykiatrien utfordres man jo rett som det er, så det gjelder å være noenlunde reflektert rundt både egne og andres reaksjoner.

Har brukt sitatet ditt i en bloggpost jeg har lagt ut på siden min. Den heter "Jeg skal ta henne!"Sjekk den gjerne ut!

Martin: Den første kommentaren din var havnet i spam-filteret. Siden du skrev det samme i den neste kommentaren slettet jeg den første. Det er altså ikke sensur, bare prøver å unngå dobbeltposting.

Lin: Å reflektere rundt reaksjoner er veldig interessant og spennende, for det er noe vi alle må forholde oss til hver eneste dag. Og å se hvilken påvirkningskraft vi selv har på sosiale dynamikker er noe vi alle burde være interessert i å studere!

Ja ok. Men likte du ikke posten min?

Martin: Jeg hadde ikke så mye å tilføye :)

Hei, jeg er med på jaketen etter egen pekefinger. Forestiller meg at dette sikkert er vanskeligere enn å slutte og røyke.

Skriv en ny kommentar