Takknemlighet

HvaHunSa skrev i et kommentarfelt hos Iskwew en formulering som jeg falt for:

"Jeg tror forøvrig ydmykhet er en god vaksine mot å utvikle dogmatiske syn, akkurat som takknemlighet er en god medisin mot selvmedlidenhet."
 
Den fikk meg til å huske en leveregel jeg har hatt i mange år om at man bør finne de magiske øyeblikkene i hverdagen, og de største gledene i de små tingene.

Dersom man hovedsakelig legger merke til det som går galt, vil man ha en miserabel dag - hver eneste dag. Hvis man i stedet fester seg ved det som er bra - for det er alltid noe som er bra - så blir dagen også så mye bedre.

image169I heisen på den svenske ambassaden i går hilste jeg på en eldre mann som gikk av to etasjer før meg. Jeg hilste på vanlig måte med "buen dia!" - god dag. Han svarte: "Buen dia, pero de bueno no hay nada" - God dag, men den inneholder ikke noe godt. Han refererte til regnværet utenfor, den grå himmelen som gjorde at han følte at det slett ikke var en god dag. Jeg kommenterte at det iallfall ikke var så kaldt idag med referanse til kuldebølgene som har overrasket Buenos Aires denne vinteren i flere runder. Jo, jeg hadde jo rett i det, sa han. Det finnes alltid noe godt, svarte jeg og smilte til ham før han forlot heisen.

Og det mener jeg - det er finnes alltid noe godt, selv om det kanskje ikke er et mirakel eller svære greier. For mange år siden leste jeg en Tommy og Tigern-stripe. Tommy spør tigern hva han ville ønske seg om han kunne ønske seg hva som helst. Tigern tenker seg om og bestemmer seg for et smørbrød. Tommy irriterer seg skrekkelig og roper: men du kunne jo ønsket deg hva som helst, en bil, et fly, ditt eget kontinent! Et smørbrød, hva er det? I siste ruten av tegneserien har de avsluttet leken og spiser lunsj. Tigern smiler lurt og kommenterer: Jeg fikk mitt ønske oppfylt...

Stripen har siden prydet kjøleskapet mitt selv om den nå er gul og fillete.

Gi meg en god kopp espresso i regnværet og gråfargen blir vakker. Gi meg en god klem i kulden og det varmer. Gi meg en god latter og alle kroppslige ubehag blir borte. Fortell meg om det gode i dagen din - så gjør du dagen min god med det samme!

Kommentarer:
Postet av: Iskwew

Jepp, det finnes alltid noe godt :o)

04.aug.2007 @ 21:11
URL: http://iskwew.com/blogg/
Postet av: Nicolas

Jeg vet ikke om man kan trene seg opp til det - og hvis ikke er det jo synd på de som ikke har egenskapen - men det gjelder å sette pris på det man har. Det må være kjipt å fokusere på alt man ikke har og ikke har klart å få til, fremfor å fokusere på det som går bra. Jeg har møtt mennesker som lever bedre liv i kenyansk slum enn folk her i Norge, bare fordi den ene klarer å fokusere på alt som går bra og alt som er mulig mens den andre fokuserer på alt som ikke går bra og alt som ikke er mulig :)

05.aug.2007 @ 00:27
URL: http://arsethica.wordpress.com
Postet av: HvaHunSa

Jøje, så skummelt å bli sitert, men veldig hyggelig også :-)
Vet du, når jeg var ute på en av mine sedvanlige sykkelturer i området Sognsvann/Ullevålseter i dag, så tok jeg meg i å kaste lengtende blikk på alle parene som ruslet smilende og småpratende langs stien. Jeg ble rett og slett misunnelig. Så oppdaget jeg plutselig at her går det jo mange alene også, og så kom jeg til å tenke på hvorfor jeg utelukkende festet meg ved parene den første delen av turen, burde jeg ikke heller føle på fellesskepet med de andre som også var ute på alenetur? Men så tenkte jeg at nei, den misunnelsen jeg kjenner på når jeg ser alle de søte parene, den er god. For den vekker lengselen og håpet i meg selv, og håpet er alt jeg har for tiden, så da så :-)
Det er mye rart man rekker å tenke i løpet av en enkelt dag, selv under en hesblesende tur i marka.

05.aug.2007 @ 21:17
URL: http://hvahunsa.abcblogg.no/
Postet av: Tiqui

Iskwew: Så sant som det er sagt!
Nicolas: Den samme opplevelsen
har jeg fra Bolivia. Evnen til å glede seg over de enkle tingene er større der man ikke har så mye at man glemmer hvor godt man har det. Og som du nevner - fokuset er utrolig viktig for hvordan man føler seg. Lykken er å fokusere på de lykkelige omstendighetene.

06.aug.2007 @ 16:04
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Tiqui

HvaHunSa: Håper ikke det var så veldig skummelt - det var jo en
positiv sitering, ikke engang et meningsangrep! ;)
Jeg synes du skal ha lov å titte på parene, jeg. Det er jo ikke noen motsetning mellom å ønske seg tilsvarende lykkelige omstendigheter som andre har og fokusere på dem, så lenge det ikke tar overhånd og du samtidig ser ned på dem som er alene - inkludert deg selv når du er i den situasjonen. Håp skal man ha.
Jeg kjenner meg igjen i de utrolig springende tankene som kommer når man bruker kroppen ute i naturen - det er egentlig ganske fantastisk på hvilken måte både kropp, hjerne og sjel får litt trim samtidig.. *savner å sykle*

06.aug.2007 @ 16:46
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Goodwill

Dette var en veldig god post Tiqui, den reflekterer litt av min egen måte å tenke på. Jeg tror man kan trene seg opp til å tenke slik, men jeg tror også at noe av det ligger i våre ulike personlige egenskaper. Vi er alle litt forskjellige, og det du beskriver her er vel optimisten og positivisten, slik som du er - og som jeg er.
Det siste avsnittet var vakkert og godt - og bildet også!
*klem*

10.aug.2007 @ 12:59
URL: http://goodwill1.wordpress.com
Postet av: Tiqui

Tusen takk Goodwill! Det er sant, det er en treningssak. Jeg har alltid brukt den tommy- og tigern-stripen til å minne meg på å glede meg over muligheter i stedet for å fokusere på hindringer

11.aug.2007 @ 21:51
URL: http://tiqui.blogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/5494317