17 mai på fransk?

I år blir det en annerledes 17. mai-feiring. Hvordan den enn blir..

En tango-dansende franskmann har forvillet seg til å planlegge en tur til Oslo og oppdaget til sin forskrekkelse at det ikke er lett å finne sted å bo i hovedstaden når det skal feires nasjonaldag.  Via tangoportalen.com fant han et knippe norske tangodansere og spurte dem til råds. Deriblant fant han meg. Og slik var det det skjedde at en fransk tangodanser fra Paris skal bo i mitt hus, feire den norske nasjonaldagen og dra på årets store sommer-tangoball i Gamle logen - sammen med meg. Vi har utvekslet epost, men vet ellers ingenting om hverandre ut over at vi begge danser.

Nå er jeg litt i stuss på hva jeg skal finne på til nasjonaldagen. Skal man gå opp i rollen som norsk og feirende, kle seg i bunad og lage rømmegrøt, eller skal man rett og slett gjøre som man pleier, holde seg unna sentrum og folkemengdene og heller nyte fridagen et annet sted? Helst ville jeg rømt til skogs, og nytt stillheten i marka langt unna pølsekøen. Noe midt i mellom er vel det beste.

Noen som har gode forslag til hvordan jeg lager en god 17. mai-opplevelse for en franskmann?
15 kommentarer

Hva du gjør som vert, og hva du gjør alene bør kanskje være to forskjellige ting.

Jeg ville forsøkt å vise frem byen og feiringen på beste mulige måte.

Iallefall barnetogene, som er et veldig særnorsk fenomen. Kanskje også noen av de flerkulturelle arrangementene som også holdes?

Du kan jo starte dagen med champis og jordbær. Det kan vel neppe en franskmann bli skuffet over ;-)

Jeg rekker ikke barnetogene, for han kommer ikke hit før 13 selve 17. mai. Det er jo dumt, fordi for meg er det 17.mai-frokosten og barnetogene som er mest nasjonaldag. Champis skulle han ta med fra Paris, så da klarer jeg vel å skaffe jordbær selv om det ikke går å starte dagen slik ;)

Bunad er et must, altså. Om du har den. Så ville jeg tatt ham med ned i sentrum, i hvert fall. Der er det vel litt liv :o)

fransk dressing

helt enig med dere andre her, vis han hvordan normenn feirer nasjonaldagen selv om det er et kaos uten like i oslo så er det tross alt litt av sjarmen! Om jeg hadde vært i frankrike på nasjonaldagen deres hadde jeg ønsket å få med meg så mye som mulig av tradisjonene, så jeg tror ikke han har noe imot litt folk i pølsekø;) lykke til:)

Iskwew: Da var det valgets kval, skal jeg ta rogalands- eller bergensbunaden? ;) Jeg tror jeg lar temperaturen bestemme. Rogalandsbunaden er varmere med tykt ullskjørt.

Fransk dressing: Men blir det ikke litt for turist-felle-opplagt? Jaja, det er jo tross alt autentiske tradisjoner selv om jeg personlig ville vært et annet sted ;)

Så langt har jeg plan for henting på Oslo S iført bunad (fra Iskwew) - låse inn tingene på jernbanen og dra rett til sentrum (fra Iskwew). Vi må dra rett til sentrum om man skal få noe med seg siden han kommer midt i feiringen. Spandere kronesis og pølse i lompe (med - eh, nei, uten fransk dressing, men med forslag derfra). Så får vi vel dra hjemom så han får innstallert seg med tingene sine og kanskje kombinere med jordbær og champagne (fra Ø).

Så da?

Er det ingen som synes jeg er temmelig tøff som tar i mot en villt fremmed franskmann sånn på sparket?

Jo! Jeg er helt klart mer opptatt av hvordan denne franskmannen er enn om dere får sett barnetogene eller ei. Og du er utrolig modig som tar han imot, jeg er imponert!

Frøken M: Vi får ikke sett barnetogene, men kanskje russetoget? Ja, jeg må si jeg er litt imponert over at jeg tør.. *ler*

På den annen side er det ikke fullstendig altruistisk dette, den ene tjenesten er jo den andre verdt, og det er jo ikke umulig at jeg en dag vil pakke kofferten med tangosko for å utfordre milonga-mulighetene i Paris.. *drømme seg bort*

Dette er den rette spiriten på 17. mai- Være gjestfri og ta med den stakkars franskmannen på feiringa. 17.mai-kaoset i byen er helt klart det viktigste.

Jeg foreslått dagen så langt frem som jeg har fått ideer nå, og han er helt med på det. Jeg håper bare at han har litt forslag, meninger og initiativ selv også, så jeg slipper å "sysselsette" ham alle dagene.

Jeg synes du er innmari tøff! Men det høres også litt spennende og morsomt ut! Og fordelen med bekjentskap fra andre land er jo det å kunne komme på gjenbesøk. Rogalandsbunad er forresten fint, det har de fleste damene der hvor jeg opprinnelig kommer fra. Selv har jeg Hardangerdrakt, ligner bergensbunaden litt på den?

Siden han kommer såpass sent som ett så hadde det nok vært mest interessant å få minglet seg inn i et eller annet ettermiddagsarrangement. Ellers så er det en fin anledning å vise hvor kort det er fra sentrum til marka og ta med mat og drikke. (Ekstremversjonen er kanskje 17. mai på folkemuseet, men dere rekker nok ikke det heller. Den frekke versjonen er å ringe den franske ambassaden og spørre om de vet om noe.)

Fransk nasjonaldag utenfor byene kan være en nokså tilbakelent feiring, så forventningene er ikke nødvendigvis så store.

Tøff Tiqui? Gjestfri så det holder, vil nå jeg si. (Jeg fikk en busslast med polakker i fanget en gang jeg sa ja til å være vertskap for 2 personer, så jeg tror jeg tålmodig venter på referatet.) Om nødvendig kan du få låne boken "Franskmenn - en bruksanvisning" av meg. :o)

Skorpionkvinnen: Valget mitt stod mellom Rogaland, Bergen og Hardanger da jeg skulle velge bunad som konfirmant. Da falt valget på Rogalandsbunad. Senere har jeg fått bergensbunaden, men bruker det samme sølvet på begge. Det er kanskje ikke helt korrekt, men det får være måte på ressursmisbruk om jeg skulle ha to sett med sølv. Bergensbunaden er enten blå eller offwhite med broderier på sjal og skjørt. Den ligner ikke på hardangerbunaden i det hele tatt og er heldigvis mye billigere.

Håkon: Han må nok til pers i marka etterhvert, ja, men siden han er her i fire dager, får marka vente til en "vanlig" dag. Busslast med polakker? Himmel! Ja, nå venter jeg på referatet selv.. *gulp*

Den boken høres forresten svært så interessant ut!

Ettermiddagsarrangement må vel bli et valg mellom Kuba, brosteinsballet 1814, grilling i en eller annen park og avslutning med 17-mai-tango på Scenehuset. Oslo Tangoverksted har tatt til fornuften og innsett at tango-addicts ikke klarer seg uten dans selv en dag som denne.

Hvordan gikk besøket?

Skriv en ny kommentar