Om å ta seg til rette

Noen tar seg for mye til rette, andre gjør det for lite. Hvordan balansere det til det beste for alle?


Jeg har ikke fasitsvar på dette spørsmålet, men det er et aspekt ved det som får ethvert samfunn til å snurre rundt som jeg er opptatt av. Sist badstu-besøk ble spørsmålet nok en gang relevant:


En liten utenlandsk dame iført t-skjorte og underbukse står utenfor badstuen og leser (!) plakaten utenfor. Plakaten sier at alle skal bruke eget håndkle til å sitte på. Den lille damen rusler ut til garderobeskapene og kommer tilbake med et håndkle. Hun nøler et øyeblikk utenfor døren, titter inn på damene som sitter der allerede. Badstuen er ikke så stor. Det er fire damer der fra før. En ligger strak ut og bruker halvparten av nederste benk, en sitter ved siden av henne på nederste, en sitter på mellomste, og en på øverste benk. Den lille damen åpner døren stillferdig og nesten smyger seg inn, men blir stående på gulvet litt tafatt. Jeg går inn etter henne, bukserer meg vei mellom den liggende og sittende og finner meg en plass på øverste hylle.

Den lille damen blir stående med ryggen mot oss og betrakter hydrometeret med et litt fjernt blikk. Både hennes nølende adferd og påkledning gir et inntrykk av sjenerthet og kanskje til og med en redsel for å være til bry. Det er god plass på øverste benk, mens mellomste er blokkert av den liggende slik at man ikke kan ha føttene noe sted. Å komme seg til øverste benk betyr derimot at man må smyge seg mellom to nakne damer. Jeg synes kanskje hun burde bedt den liggende om å flytte seg, men samtidig burde kanskje også den liggende sett situasjonen og tilbudt seg å gi plass?

Hvor mye er for mye og hvor mye er for lite?
Jeg blir sittende og tenke på hvor grensene går for hvordan man bør og kan ta seg til rette. Selv elsker jeg å ligge strak ut i badstuen, men gjør det ikke når det er lite plass av hensyn til andre brukere. Hadde jeg vært den lille damen ville jeg enten spurt pent om den liggende kunne gjøre plass eller bedt om å få komme frem til en plass høyere opp. Men jeg er ikke spesielt sjenert av meg, og alle kan jo ikke være like modige overfor fremmede mennesker. Jeg vet også at hadde jeg vært den liggende damen ville jeg tilbudt plass enten ved å sette meg opp eller gi plass for å passere, men alle er heller ikke like oppmerksom på hensynet til de andre tilstedeværendes behov.

Omsider går damen som satt på mellomste benk og frigjør plass som ikke krevde nærkontakt med andre nakne damer. Den lille damen legger forsiktig fra seg håndkleet og setter seg mens hun sørger for å ta så liten plass som mulig. Jeg klarer ikke la være å tenke at dette var en helt unødvendig situasjon, både fordi den lille damen tar seg for lite til rette, samtidig som den liggende tar seg for mye til rette. Kanskje kunne jeg lettet situasjonen ved å foreslå en løsning, samtidig var det liksom ikke "mitt bord".

Hva synes dere? I denne situasjonen og andre lignende møter mellom fremmede mennesker rundt om i samfunnet hvor man må forholde seg til hverandre. Hvor mye hensyn skal man ta til sjenerte mennesker som ikke tør å ta seg frem og hvor mye skal man forlange at de som allerede har tatt seg til rette skal skjønne at de må jenke seg?

11 kommentarer

Jeg har ingen sterke meninger om det ene eller det andre. Det må være lov å ligge i bastua og koble ut alt rundt seg. Det må være lov å være så sjenert.

Det er fint om man senser at man ligger i veien for andre og flytter seg. Det er fint om man tør å spørre på egne vegne.

Ble du klokere av det? ;-)

Kommer vel an på situasjonen, tenker jeg. Dersom det er direkte pinlig, er det opplagt at den liggende burde flytte seg. Man ligger i badstuen under forutsetning av at det ikke er til sjenanse, liksom.

Jeg tror at mange utlendinger ikke vil gå i badstu dersom de ikke får ha sin t-skjorte og truse på. Og egentlig er vel det greit nok.

Å flytte seg med et smil ville være en flott gest som viser at man ønsker den nye velkommen.

Godt at det finnes mange som du som faktisk ser folk rundt seg og tenker på hvordan man kan gjøre tilværelsen til andre litt enklere uten at det behøver å bety en oppoffring. Selv finner jeg ofte glede i å tilby hjelp til de som ikke tør å spørre, mens det er mye mindre hyggelig å slippe frem folk som forventer det. Var for eksempel borti en ordentlig bøffel på Ica-butikken på Tåsen. Køen var på 3-4 personer til 2 av kassene, mens den 3. ikke var åpnet. Mann i 50-årene bøffler seg forbi alle "unnskyld meg, jeg skal bare gå forbi i køen", liksom, tar full fart med handlevognen sin mot den uåpnede kassen og roper til en av kassadamene "Hoi! Åpne opp en kasse til'a!". Personalet hoppet opp og fulgte ordren øyeblikkelig.

Beate, det er vel akkurat det samme jeg mener. Det ville være fint om de sjenerte fikk en ekstra dose av det "bøflene" til Teide kunne spart litt på.

Milton: Ja, det er selvsagt greit å ha både t-skjorte og truse på, jeg skulle bare ønske at hun turde å ta seg litt mer til rette. Jeg synes hele situasjonen ble pinlig, fordi hun ble stående på gulvet ved utgangsdøren temmelig lenge, og noen burde reagert - kanskje jeg? Det er jo ingen stor sak dette, men det er lett å tenke seg andre situasjoner hvor utslaget har større konsekvenser.

Teide: Bøffelen høres ut som en som er vant til at ting blir tilrettelagt og fulgt opp som det passer ham. Samtidig syntes han sikkert at han gjorde resten av køen en tjeneste ved å få åpnet en kasse til. Noen kunne helt klart trengt litt mer av hans kaliber - samtidig som det ville vært en fordel om han hadde gitt fra seg et lite hakk eller to.

Egentlig burde den lille damen tatt mot til seg, strenet burt til den liggende damen, plassert hendene bestemt i siden, smilt lurt og sagt med nordnorsk aksent: "Ka du trur??!"

Rambukk: DET har du helt rett i! Det ville for det første løst hele situasjonen, brutt isen mellom de fremmede og bidratt til en lattermild forsamling i badstuen! Ja, til flere nordlendinger!

Det enkle er ofte det beste.

Det har du også rett i Rambukk, og så kan sikkert de fleste bli mer oppmerksom på sine medmennesker og gjøre sine små innsatser for at ting skal gli litt lettere.

Du kunne jo bare kastet vann på ovnen, så hadde nok flere forsvunnet ut. Sannsynligvis også den sjenerte lille damen...

Jeg tror jeg ville spurt om ikke vi skulle gjort plass til én til. Men jeg hadde neppe fått lov til å være der. I damebadstua altså...

Goodwill: Hehe, du hadde nok ikke blitt sluppet inn, nei, men forslaget ditt er godt. Min dårlige samvittighet for at jeg la merke til den kinkige situasjonen, men ikke gjorde noe for å lette den er antagelig utgangspunktet for denne posten. Hvis ingen av de andre tenkte over det og jeg tenkte på det, men ikke gjorde noe, hva slags person er jeg da?

Da syns jeg faktisk at du var om ikke et bedre menneske så i hvertfall mer tenkende :-)

Skriv en ny kommentar