Nordstafett - Den viktigste

Vox Populi har utfordret meg til å fortelle om den viktigste personen i mitt liv og hvorfor han eller hun er nettopp det. Men hvordan avgjør man hvem som er den viktigste? Skal man rangere mellom familiemedlemmer og venner og sette den ene høyere enn den andre?

Blodsbånd - Familie
Jeg har en stor familie. For de som har barn vil man sikkert tenke at barna er de viktigste personene i livet. Foreldre-barn forholdet er jo tross alt det sterkeste som finnes, og mye skal til før det båndet ryker. Så kanskje mitt fremtidige barn vil bli den viktigste personen i mitt liv? Foreløpig har jeg ikke barn, så da må det være noen andre.

For de som har en livsledsager ville dette sikkert være den neste i rekken. Dette har jeg jo hatt, og de tider ville det være det naturlige valg. I skrivende stund er livet enestående uten partner, så denne rollen finnes heller ikke på min liste over viktige personer i mitt liv.

Jeg har foreldre og jeg har en bror og de er helt klart viktige for meg. Resten av familien og slekten er også viktige for meg, men de inngår ikke i det hverdagslige livet mitt. Slektskapsbånd er sterke, men aktiviseres mest i spesielle anledninger. Det kan likevel være slik at viktige personer og hendelser i hverdagslivet må vike dersom det skjer noe i familien. Familien prioriteres foran veldig mye annet når det først kommer til stykket. Av alle mennesker man møter i livet er det familien som mest sannsynlig vil stille opp. Hvis man med "viktigst i livet" mener de mennesker man alltid returnerer til, som alltid er der, selv om man ikke er fysisk tilstede i hverandres liv kontinuerlig, så står familien min helt klart øverst på listen.

Avgjørende innflytelse - Hverdagsliv
Men livet er langt, man gjennomgår ulike stadier og ulike personer vil være viktigere enn andre i de samme fasene. Familien er mer tilstedeværende i barndommen for så å trekke seg litt tilbake i bakgrunnen etterhvert som det selvstendige voksne livet folder seg ut. Jeg har møtt mange mennesker gjennom livet som har gjort en forskjell. Mennesker som har bidratt til å gjøre meg til den personen jeg er. Og hvis "viktigst i livet" betyr de personer som har hatt innflytelse på hvordan livet mitt har blitt, og for hvilke veier jeg har valgt å følge, da stiller det seg opp en rekke personer utenfor familien.

Å tro på seg selv
Han vet det kanskje ikke, men jeg kan kreditere en spesiell person for å lære meg å tro på meg selv. Han reddet selvtilliten min fra et nivå langt under frysepunktet. Etter tre års vennskap med ham kunne jeg møte verden uten å være redd for den. Han viste meg hva som var viktig, så mine talenter, oppmuntret og støttet, og applauderte når jeg gjorde noe bra. Jeg har mange ganger tenkt at livet ville blitt helt fullstendig annerledes hvis jeg ikke hadde kjent ham.  Jeg håper jeg var en gjensidig kilde til positivitet for ham. Han er ikke lenger i mitt liv, omstendighetene ville det ikke slik. Men jeg gleder meg hver gang jeg ser navnet hans dukke opp i sammenhenger som forteller meg at han oppnådde sine drømmer.

Følelsesmessige bånd - Å se og bli sett
Jeg har mange venner og bekjente som har betydd mye for meg gjennom livet, men faser tar slutt og man skifter miljøer. De nærmeste og viktigste i en fase viker plassen for andre uunnværlige i neste fase. En god venninne skiller mellom hverdagsvenner og periferi venner. Hverdagsvennene, de som er der jevnt, er de hun deler sine tanker, følelser og dilemmaer med og som også betror seg til henne. Denne gjensidigheten er noe av det som avgjør om relasjonen er viktig eller ikke. Å få andres betroelser er en tillitserklæring, men det trenger ikke å være gjensidig. Hvis det ikke går begge veier blir relasjonen lett skjev og kan utvikle seg til å bli slitsom.

Et godt vennskap ser hverandre og blir sett av hverandre gjensidig. Slike venner har jeg ikke mange av, men slike vennskap er uunnværlige. De er et pusterom, et sted man kan være seg selv fullt ut, være sterk og svak samtidig, deler både gleder og sorger, fundere på livets realiteter og mysterier, råde hverandre, finne løsninger sammen og generelt bare være til - sammen. Slike venner kan jeg telle på mindre enn en hånd, og de er absolutt fullstendig uunnværlige. Sammen med dem gir og får man energi og lader batteriene så man er rustet for andre møter som krever energi i stedet for å gi energi.

Telepatisk bånd
Av og til kommer man så nært i sin energiutveksling at den også foregår på andre nivåer enn vanlig verbal og kroppslig kommunikasjon. Alle har vært borti det av og til, idet man tenker på noen, så ringer telefonen, eller man treffer dem i samme øyeblikk på gaten. Men med noen gjentar dette seg til det blir et mønster. Dette har jeg bare opplevd med to personer:

Han tilhører min fortid og bar på en fryktelig hemmelighet. Han hadde ingen intensjoner om å fortelle om det til noen, men tankene, smerten og følelsene hans ropte det ut likevel. Jeg var den som hørte. På den andre siden av et hav gikk hans smerter gjennom kroppen min i samme øyeblikk, hans fortvilelse resulterte i mine tårer, og hans redsel brakte meg hjem igjen med frykt og hastverk. Jeg visste, selv om han ikke hadde sagt noe til noen, og det overveldet oss begge. Hans tanker fortsatte å besøke mine helt inn i døden.

Hun tilhører nåtiden og er av dem som ser meg for den jeg er, og som jeg håper jeg ser tilbake. Vårt vennskap begynte i en annen verden, så annerledes fra dette hverdagslivet at det nesten er en annen dimensjon. Vi delte hverandres utvikling i det som ble en metamorfose på mange måter for oss begge. Vi har fulgt hverandre i kultursjokket når vi vendte tilbake, og vi har delt utrolig opplevelser både der og siden. Vi hever hverandre når vi er tilstede samtidig, og vi oppdager tilstadighet flere dimensjoner som sammenfaller. Det siste året har også tankene begynt å gå forut for oss. Telefonen ringer i det jeg tar den opp for å ringe henne. Hun ringer fordi hun tenkte på det samme som jeg. Hun er viktig fordi vi har felles prosesser de siste årene og fordi vi har sammenfallende livsanskuelser.

Valgets kval
Så hvem er viktigst og hvorfor er han eller hun det? Alle sammen er de det på hver sin måte, i hver sin tid, i hver sin prosess. Vennskap er en prosess og det er en skjør prosess. Det må vedlikeholdes, investeres, gjøres plass til og inkluderes. Når livet endrer seg, endrer også omgangskretsen til mennesker som til enhver tid passer inn det hverdagslivet man fører. Uten min venn som reddet min selvtillit ville jeg ikke turt å ta utfordringen som førte meg til den dimensjonen hvor jeg møtte henne. Så selv om han ikke er tilstede i mitt liv lenger, så har han fortsatt innflytelse på livet mitt. Uten min venn som kommuniserte sin smerte over uante avstander ville jeg ikke ha lært å stole på intuisjonen. Uten min venninne ville jeg ikke hatt noen som kjenner og forstår betydningen av vårt opphold i en annen verden, og hun ville heller ikke hatt det samme. Uten min familie ville jeg ikke hatt noen som stille i bakgrunnen alltid vil være der.

Han som gav meg min drøm
Men det finnes enda en person - en mann jeg aldri kjente, men som er en del av min slekt. Jeg traff ham bare en gang da jeg var 15, men blikket som møtte meg og det som rørte seg bak det har fascinert meg alltid siden. Fascinasjonen skapte en drøm jeg har båret på siden. Han bar også på en hemmelighet, en hemmelighet han ikke kunne kommunisere. Livet hans er en gåte. Min drøm er å løse gåten og beskrive det hele i en bok. Svarene vet jeg ikke hvor er, men ledetrådene kaller meg til et annet kontinent. Siden møtet med ham når jeg var 15 har jeg sakte, men sikkert forberedt meg selv for denne drømmen. Å lære seg å tro på seg selv, følge intuisjonen, og det å se andre mennesker er alle egenskaper jeg vil trenge og som jeg kan takke de andre nevnte personer for. Ham kan jeg takke for å ha gitt meg en drøm som jeg er i ferd med å omgjøre til en plan.

Jeg har funnet frem til de viktigste personene i mitt liv i fortiden og i nåtiden. Selv om mannen som gav meg min store drøm ikke lenger er blant oss, sier intuisjonen meg at  han vil være en av de viktigste personene i mitt liv i fremtiden, mens jeg løser gåten. Av alle mennesker som på flere måter har innflytelse og bidrar med de viktige tingene i livet, så må jeg på dette stadiet i livet velge ham som gav meg en drøm - en av de store oppgavene i livet. Tenk at han aldri visste det...

Vei
(tro hvor gåten fører meg hen?)


****************************
Iskwew er neste på stafettlisten. Jeg tar tak i temaet hemmeligheter som har kommet frem i denne teksten. Iskwew tiltrekker seg hemmeligheter og har skrevet om dette før. Nå ønsker jeg at hun beskriver en hemmelighet (gjerne fiktiv), og observerer hvordan den påvirker de involverte - både vitende og uvitende. Formen er fritt valg.

Kommentarer:
Postet av: Iskwew

Hmmm! Takk. Det var en god oppgave, tror jeg.

Forvrig skrev du veldig godt om den viktigste personen i ditt liv. Det kan ikke vre bare en person.

11.nov.2006 @ 13:21
URL: http://iskwew.com/blogg/
Postet av: Tiqui

Lykke til, Iskwew! Jeg gleder meg virkelig til se hva du fr til! Tror du fikser den p strlende vis!

Nei, det kan ikke vre bare en person - i s fall mtte man vite mer spesifikt hva som skal vre "viktig". Forskjellige personer dukker opp p netthinnen i forhold til hvilke aspekter jeg vurderer som viktige for livet. Til slutt falt jeg ned p "inspirasjon" som det primre - akkurat n.

11.nov.2006 @ 13:41
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Kjetil

Spennende beskrevet! Sikkert veldig spesielt oppleve.

11.nov.2006 @ 14:32
URL: http://www.flisespikkeri.com/
Postet av: Tiqui

Takk Kjetil! Jeg prver vre s tilstede som mulig i livets opplevelser p godt og vondt. Men kan stadig bli enda flinkere til det.

11.nov.2006 @ 15:52
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Iskwew

Jeg tenker han som ga deg din drm hadde flt det som svrt meningsfullt det du skal gjre, og den drmmen du har ftt gjennom han. S usynlig som han var, er det fint tenke p at du vil forske gjre ham synlig.

Og du vil finne nye gter p veien. Livet er fullt av mysterier. Det er de som gjr livet s spennende.

12.nov.2006 @ 00:47
URL: http://iskwew.com/blogg/
Postet av: Tiqui

Ja, jeg hper det blir en mulighet til gjre re p hans gtefulle liv. Den ene gten kan lede til den neste. Og i den neste finnes kanskje de personer som vil bli de viktigste i neste fase av livet.

12.nov.2006 @ 08:46
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Vox populi

Gratulerer Tiqui! I utgangspunktet en nesten umulig oppgave, men du lste det glimrende.

12.nov.2006 @ 11:27
URL: http://voxpopulinor.blogspot.com
Postet av: Shoaib

spennende vri der Tiqui!

12.nov.2006 @ 11:32
URL: http://islam.weblogg.no
Postet av: Tiqui

Vox Populi: Jeg syntes det var en god oppgave. Den gav meg anledning til reflektere over virkelige personer som betyr mye for meg, samtidig som jeg fikk klargjort for meg selv hva jeg synes er viktig, og hvorfor. Takker for en fin og nyttig oppgave!

Shoaib: Takker og bukker!

12.nov.2006 @ 11:59
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Teide

Vi er nok heldige som fler vi har mange velge p ;-) Gratulerer med vel gjennomfrt oppgave!

12.nov.2006 @ 19:21
URL: http://teide.blogg.no
Postet av: Katrinita

Jeg husker jeg satt p flyet og tenkte at dette kommer til bli en ensom reise.Men s traff jeg deg..Har mange, mange ganger tenkt p hva jeg skulle gjort, etter at jeg kom hjem, om ikke du hadde vrt her. Men det er du heldgivs:)

13.nov.2006 @ 22:34
Postet av: Tiqui

Teide: takker! Jammen er jeg enig at man er heldig dersom man har flere velge mellom :)

Katrinita: S hyggelig se deg i kommentar-feltet! Du har jo nesten bedre oversikt over bloggen min enn jeg ;) Jeg tror jeg hadde blitt spr hvis ingen her hjemme visste hva reisen og oppholdet betydde og gjorde med meg. Slik sett er du helt unik! :D

14.nov.2006 @ 15:05
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Inanna

For en fantastisk reise du tok meg med p! Og jakten p den viktigste personen i ditt liv har allerede frt deg langt og lengre skal du :-)

17.nov.2006 @ 03:29
URL: http://inanna.blogg.no
Postet av: Tiqui

Inanna: Tusen takk!

17.nov.2006 @ 14:09
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Rambukk

En fantastisk tolkning av en veldig vanskelig oppgave!

22.nov.2006 @ 00:11
URL: http://rambukk.blogspot.com
Postet av: Tiqui

Takk for anerkjennelsen, Rambukk! :)

23.nov.2006 @ 00:38
URL: http://tiqui.blogg.no
Postet av: Elle

Lurer p hvordan det hadde sett ut dersom jeg skulle ha vurdert venner og familie opp mot hverandre.

Det er ingen tvil om at det er samboeren min som er den viktigste personen i mitt liv, fordi han betyr mest for meg. Det vi har er ekte og rlig.

Men hvem ville det vrt dersom jeg ikke hadde ham?
Av og til fles det ut som om man har mange venner, men som om man ikke kan vre trygg p hvem som er der nr det virkelig blser. Hvor mye er falskt og hvor mye er ekte av det en opplever med mennesker rundt seg?

N er jeg i ferd med f en annen meget viktig person i livet mitt ettersom magen min vokser. Lurer p hvordan det blir :)

24.nov.2006 @ 10:03
Postet av: Tiqui

Elle: Heldigvis trenger man vanligvis ikke publisere sine tanker rundt hvem som er den viktigste av familie og venner. P mange vis er de "den viktigste" alle sammen, bare innenfor forskjellige felt. Jeg synes likevel det var en nyttig velse tenke gjennom denne oppgaven, fordi man samtidig tvinges til tenke over HVA som er viktig, ikke bare la relasjonene flyte p livets gang. Om det ikke skal publiseres er det fint stoppe opp for ta denne tankevelsen.

Gratulerer s mye med ventetiden! Det blir superspennende!

25.nov.2006 @ 11:13
URL: http://tiqui.blogg.no

Skriv en ny kommentar:

Navn
Husk meg ?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.blogg.no/trackback/ping/2671003
Nordstafett: Hemmeligheten

Tiqui ga meg i oppdrag skrive om hvordan en hemmelighet pvirker de vitende og uvitende.
Oppgaven lyder:
Iskwew er neste p stafettlisten. Jeg tar tak i temaet hemmeligheter som har kommet frem i denne teksten. Iskwew tiltrekker seg hemmeligheter ......

Iskwews hjrne p www
11.nov.2006 @ 21:23