Datoer, tidsregning og mysterier

Som jeg ble gjort oppmerksom på av den hyggelige avismannen på blindern, har den Iranske presidenten, Mahmoud Ahmadinejad sin egen blogg. Av nysgjerrighets skyld måtte jeg inn og titte, og selv om iransk-arabisk er som gresk for meg eller kanskje enda vanskeligere, må jeg si at det er estetisk veldig flott og egner seg i et bloggdesign!

Jeg skjønte derimot ikke særlig mye av innholdet, men merket meg en vesentlig detalj:

"1385/5/18

??? ???? ?????? ??????
????? ??? ????? ????? ? ?????? ?? ?????? ? ?????? .

(bloggen gjenkjente ikke de fantastisk flotte arabiske tegnene i mitt sitat fra Ahmadinejads blogg, så dere får bare innbille dere at det står en mengde arabiske tegn her.)"

Datoen!
År 1385 og enten den femte dagen i attende måneden, eller attende dagen i den femte måneden, hva nå enn det måtte hete på arabisk.

Et raskt lite google-søk på Iran og tidsregning gjorde meg ikke helt klok heller:

Først finner jeg en slags bekreftelse hvor Ntnu's universitetsavis skriver i 2000 at man feirer nyttår til år 1379:

"23. mars 2000

Iran feirer i disse dager nyttår. Det nye året er 1379. Feiringen er spekket med symboler og ritualer - men ikke fra islam. Innholdet i feiringen skriver seg hovedsakelig fra den gammelpersiske religionen zoroastrismen, stiftet av Zarathustra."

Men jeg ville gjerne finne ut hva det var som skjedde for 1385 år siden som gav opphavet til tidsregningen. Det er da det dukker opp kontradiksjoner og vanskeligheter: Danske Islamstudier
skriver:

"'Alî ibn Abû Tâlib, Profetens fætter og svigersøn, foreslog, at man brugte udvandringen (hidjra) til Medîna år 622 A.D.  som udgangspunkt for den islamiske tidsregning. Dette blev vedtaget, og i skrivende stund hedder det islamiske år 1420 A.H. (Anno Hidjra)"

Hvis dette er opprinnelsen til den islamske tidsregning har man altså kommet 35 år lenger enn man har i Iran.

Jeg anser dette for fullstendig uvesentlig kunnskap i min norske hverdag, men nysgjerrigheten er pirret, hvem kan hjelpe meg å komme til buns i dette mysteriet?
4 kommentarer

Her fant jeg noe: http://www.jozan.net/Dansk_version/artikler_da/leksikon.htm#Iislamisk tidsregning - omregning fra den islamiske tidsregning til vor gregorianske tidsregning kan ske efter flgende formel r = Islamisk r + 622 - ( Islamisk r/34). En undtagelse er perioden fra 1925-1979, her er r = Islamisk r + 622.I s fall er det : 1385+622-(1385/34)= 1967Og da kan det jo vre han skriver om 7-dagers krigen, da Israel okkuperte palestinsk omrde.

Hei,Svaret p det du spr om er todelt.Hvis du ser igjen p bloggen ser du en rekke med fire sm flagg, klikker du p den andre fr du opp teksten p engelsk. Det er ikke noe annet enn en kort biografi om hans liv. (det tredje flagget er saudisk, s du fr teksten p arabisk, det fjerde fransk, men den virker ikke (enda) ) S kommer det med dato, her tror jeg det kan vre noe feil med systemet hans, for p engelsk fr man opp en helt merkelig dato mens p arabisk fr man opp datoen i den gregorianske kalenderen.Det med ret stemmer nok, du m huske at Persia er noe annet enn Arabia. Den islamske tidsregningen ligger p 14270 tallet slik du sier, men den er ulik den persiske, denne ligger p 1385, som skrevet i Ahmadinijads blogg. Sjekk denne linken:http://www.alavi.us/jcal/Disse to kalenderne har det samme ret og begivenheten som startpunkt, men forskjellen ligger i at mens araberne (og de fleste andre muslimene) bruker en lunar kalender s flger perserne en solkalender ikke ulik den gregorianske som man flger her til lands. Forskjellen mellom disse er p ca 10-12 dager i ret, derav forskjellig rstall.Hper det var oppklarende :)

ops, en null for meget ... 1427 mente jeg, ikke 14270 :D

Fantastisk! Selv om jeg ikke trenger det til daglig, s irriterer det meg alltid nr jeg ikke finner ut hvordan ting henger sammen. Dette var meget oppklarende og ikke minst interessant! Takk skal du ha! :)

Skriv en ny kommentar