Tiltak for ro, kos og trivsel i julen

Jeg leste en hilsen på Blink med overskriften "Tid for lys":

"Med de beste ønsker for tiden fremover, med håp om at det gjøres plass til ro, kos og trivsel, i uker som lett kan bli besatt av stress, kav og pengeslukets krefter."

Dette var gode ønsker og som også gjerne kan omdannes til mål nå i julestriden. Jeg er en tilhenger av praktisk anvendelige og konstruktive løsninger når man skal sette seg slike mål.

En erfaring som jeg tok med meg hjem fra Bolivia og som jeg sakte, men sikkert har tenkt å overføre til min familie er en generell reduksjon i gaveantallet. Ikke fordi jeg er grisk eller lite gavmild, men fordi det er mer stress enn koselig å kjøpe gaver man nesten mister av syne i mengden mer enn føler kjærlighet over. Jeg vil heller kjøpe gaver utenfor anledning fordi jeg tror gaven vil glede noen der og da.

Når vi feiret jul i Bolivia var det innlysende at ingen hadde råd til slikt julekommers-stress som vi har her. I den familien hvor jeg og mine venner skulle feire dagen la vi alle navnene på en lapp i en bolle, og så trakk vi ut en lapp hver. Slik fikk vi alle en hemmelig venn. Den hemmelige vennens oppgave var å kjøpe en - bare en - gave til sin venn på lappen. Slik får alle en gave, alle gir en gave, men ingen vet fra hvem de får den.

Fordelene var monumentale! Før det første, med bare en gave å kjøpe/lage/ordne/organisere, fikk man bedre mulighet til å legge ekstra energi og omtanke i denne ene. For det andre slapp man å haste rundt å finne gaver til mange man ikke ante hva man skulle finne på til. For det tredje sparte man penger som man heller kunne bruke på felles mat og hyggelige stunder sammen med familie og venner. For det fjerde sparte man tid som man også kunne bruke til ro, kos og trivsel med de man er glad i. Det er jo det det til slutt egentlig handler om.

Ingen glemt, ingen ruinert, god tid, masse omtanke og den triveligste og mest ekte julen jeg noensinne har feiret - og det uten at jeg hadde en eneste norsk tradisjon.

Jeg skal selvsagt ikke sparke våre norske familietradisjoner på døra, men gave-kommers-stresset kommer jeg ikke til å savne!

Jeg oppfordrer alle til å tenke gjennom hva man kan gjøre for å skape den julen man _egentlig_ ønsker. Dette var bare en mulighet og et tiltak. Det finnes sikkert en mengde, både personlige og kreative måter å skape seg den julen som er best for deg. Den med ro, fred, god tid, masse lys og gode relasjoner til våre nære og kjære.

Uplight

(Foto: Elisa Vik. Julestemning på Blindern)
4 kommentarer

Amen to that :-)Men jeg ser ikke noe galt i gi gaver til flere enn ett menneske. Men det br vre gaver til folk man bryr seg om, ikke pliktgaver.Men dette var et veldig godt visdomsord i adventstida

Ord til ettertanke for oss alle, men jeg synes det er vanskelig slippe unna gavehysteriet for det. Jeg gir til min famile, samboer min og hans famile (i fellesskap med samboer selvsagt), og det blir mer enn nok. Det gr mye penger og tid med til dette, og i kombinasjon med tffe tak p jobben, overtagelse av ny bolig og gi fra oss den gamle, er dette allerede for mye n i frjulstida. Rekker ikke stoppe opp og kose meg.

Elle: Nettopp derfor ville det vre en fordel ha en slik gave-ordning med redusert antall gaver, eller bare en gave. Det er jo ingen i vrt velstands-samfunn som egentlig trenger gaver til jul, iallfall ikke spesielt til jul. Jeg vil heller bde gi og motta gaver som behves/nskes/betyr noe helt utenfor anledninger.Poenget er, Lill, at ved gi gaver til folk du bryr deg om (og det er veldig hyggelig), s skaper man en forventning om at det m gis noe tilbake. Jo flere man bryr seg om, jo flere gaver, jo mer stress og jo mindre tid til vre sammen med de man bryr seg om.. Regnestykket gr ikke opp uten at det gr i favr av handelsstanden, og ikke til fellesskapet med de man bryr seg om. Og hva er i veien for redusere gaveantallet til jul (nr man likevel fr s mye) og heller gi en meningsfull gave til folk man bryr seg om utenom jule-anledningen?Men gavereduksjon er bare et forslag til redusere stresset, et forslag jeg vet virker fordi jeg har opplevd det i praksis. Har dere noen andre forslag? Andre ting som ogs kan bidra til juleroen og samvret med de man bryr seg om?

For lettere prioritere de viktigste i livene vre (ogs i stressede tider) er det lurt ha noen faste mtestidspunkter. F.eks en fast dag hver mned man treffer venninnegjengen p og en fast kveld i uka, som er 'kjrestekoskvelden', og disse er det ikke lov skippe.

Skriv en ny kommentar