Dagens kulturelle utflukt

Iskwew har skrevet et utmerket innlegg om kunsten og hvor viktig denne er for sjelens kommunikasjon med andre sjeler. Jeg skal ikke prøve å skrive noe lignende, der stråler Iskwews formuleringer over mine en høy gang.

Jeg har derimot tatt konsekvensen av kunstens bidrag til livskvalitet. Idag har jeg hentet billetter til et teaterstykke og to konserter, og kjøpt to bøker.

Den ene boken er Ibsens beste teaterstykker, Peer Gynt, Et Dukkehjem, Gengangere, Vildanden, Hedda Gabler og Byggmester Solness (Ja, seks teaterstykker i en og samme bok!). Den andre er 1950-tallet i bilder, en fotokavalkade.

Konsertene er to tangokonserter, Gotan Project som spiller modernisert og elektronika-forvrengt tango, og Melingo som spiller mer tradisjonell og morsom tango.

Teaterstykket er limen som binder disse sprikende interessene sammen. Jeg skal se Tanghost en gang til i morgen. Tanghost er Ibsens Gengangere, men i tangoversjon. Familiedramaet i tre akter syder av undertrykte følelser og i dette stykket får de utløp gjennom dansen. Min store tangohelt, Pablo Verón, er både koreograf og danser hovedrollen som Ibsen utelot - spøkelset og det trykkende nærværet av Kaptein og Kammerherre Alving. Som den pliktoppfyllende student jeg er, forbereder jeg meg selvsagt på forhånd og leser Ibsens stykke nå. 

Iskwews flotte tekst om kunst gav meg også forståelsen for hvorfor jeg ofte foretrekker å dra på konserter og forestillinger alene. Man nyter, mottar impulsene og kommuniserer med kunsten og verket alene, uansett om man er tilstede sammen med andre. Opplevelsen og magien er ensom, og derfor gjerne enda større. Selv om damen på posten så spørrende på meg er jeg svært fornøyd med at jeg bare kjøpte en enkelt billett til meg selv.

Min utflukt i dag har lagt rammen for en stor og variert kulturelt timeplan et godt stykke fremover, med referanser både til det billedlige, det skriftlige og det kroppslige, teater, litteratur, musikk og dans, hvor Tanghost er den ultimate kombinasjon av alt dette på en gang.
n kommentar

Takker for ros, men den tilhrer brasilianeren som formulerte tankene dem :o)Folk har en merkelig fobi for g p kino og andre ting alene... da er du liksom patetisk og ensom. Men du er jo alene med opplevelsen, uansett. S den teksten satte p plass ting for meg ogs. S jeg gr gjerne p kino eller teater alene.

Skriv en ny kommentar